maxresdefault_cover
KULTURA · knjige

Da li se slažete sa onom Džojsovom rečenicom koja kaže: „Ako ‘Uliks’ nije vredan čitanja, onda život nije vredan življenja“? Ne bi nikada trebalo, makar kada su knjige i filmovi u pitanju, da slušate i uvažavate sud drugih ljudi, pa čak ni onih čije vam mišljenje znači, jer čitanje je veoma intimna stvar i svako u romanima oseća i doživljava stvari drugačije.

Iskreno uživanje dolazi u procesu saznavanja novih stvari, specifične piščeve vizije sveta, a u ovom „Uliks“ slučaju zaista posebnog sveta, reči koje ćete razumeti i onih koje će vas posebno namučiti.

U videu na početku ovoga teksta naći ćete tek crtice i moguće razloge zašto bi trebalo da se vratite veličanstvenoj knjizi Džejmsa Džojsa. Neki od vas zasigurno su odustali od ovog romana nakon samo dvadesetak stranica. Neki su pokušali da ga čitaju imajući u vidu stari mit o Odiseju. Za koji god da se način odlučite, znajte da nećete pogrešiti. Koji god način razumevanja da primenite na ovaj roman, moguće je da imate pravo.

Ljudi iz čuvenog TED-a snimili su video u kojem su dali sve od sebe da vas privole da se vratite ovom remek-delu 20. veka, a ako u njemu uspete da se i slatko nasmejete, verujte vaš je svet postao zaista bogat, a perspektiva zauvek promenjena.

Kreativni centar Dve nagrade za Kreativni centar na Sajmu knjiga pagecover Knjige za mlade: Čitaj i šalji dalje Sajam Sajamsko-kontrasajamska lavina novih knjiga (drugi deo) A_Wilde_time_3_cover Najduhovitije opaske Oskara Vajlda · · ·