Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako pomoći tinejdžeru da se izbori sa besom?

AUTOR: CityMagazine 23 Mar, 2020
Kako pomoći tinejdžeru da se izbori sa besom?

Veliki broj tinejdžera ima poteškoća u izražavanju nagomilanog besa. Razlozi za ljutnju su razni, kao i načini na koje je ispoljavaju, ali svima je zajedničko jedno, prolaze kroz bolno iskustvo i ne znaju kako da izađu na kraj sa njim. Treba istaći da je podrška jako važna, kao i pravi pristup roditelja, jer se na svemu može raditi, i vremenom savladati. Kako je u pitanju emocija koja ih često potpuno savlada, potrebno je dobro se informisati i pratiti savete stručnjaka. Cilj je da vaš tinejdžer usled burne reakcije ne povredi sebe ili druge. Ukoliko imate ovakav izazov u svom domu, ostanite sa nama i u nastavku.

Iako o tome možda niste razmišljali, bes često prikriva druge emocije, kao što su povređenost, frustracija ili tuga, koje tinejdžer želi da izbegne ili ih nije svestan. Kada primetite da se ponaša problematično ili da skreće pažnju na sebe, pokušajte da razgovorom dođete do pravog uzroka, te zdravijih načina za ispoljavanje nezadovoljstva. Bes sam po sebi u tom uzrastu nije loš, jer predstavlja odgovor na osećaj frustracije i nemoći. Kao i bebe koje napadom besa stavljaju do znanja da su uznemirene ili da im potrebe nisu namirene, tako i tinejdžeri svoj bes iskaljuju na ljudima ili predmetima oko njih. Neki roditelji imaju decu koja su sklona udaranju pesnicama o zid, tučama ili zlobi.

Kako možete pomoći svom tinejdžeru?

1. Veoma efikasna metoda je uključivanje u fizičku aktivnosti, kao što je sport, koji mu može pomoći da se oslobodi besa na duže staze.

2. Zatim, možete detetu kupiti vreću za boks ili uplatiti trening, a kao zamenu, za koju vam ne treba dodatno ulaganje, može poslužiti i jastuk.

3. Pustite ga da se osami, isplače ili izdere ako će ga to smiriti, a dobra stvar je što nikome neće nauditi.

4. Predložite mu da pusti muziku i kroz pevanje na sav glas ili igranje po sobi otpusti negativne emocije.

5. Probajte da svom detetu pomognete da dođe do uzroka nezadovoljstva, jer će tako izgraditi mehanizam za slične scenarije u budućnosti.

6. Pisanje i crtanje odličan su metod za izražavanje i razumevanje nagomilanog besa.

Ukoliko nijedan od predloženih saveta ne pomaže, obratite se stručnom licu, koje će ustanoviti šta je koren problema i kako dalje. Postoje različiti oblici terapije za tinejdžere, pre svega grupe podrške, ali i individualne sesije. Odlučite se za onu za koju verujete da će dati najbolje rezultate.

Izvor: Very Well Mind

Fotografije: Unsplash