Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kreativne ideje za podelu kućnih poslova koje će deca obožavati

AUTOR: CityMagazine 30 Apr, 2020
Kreativne ideje za podelu kućnih poslova koje će deca obožavati

U danima kada su svi članovi porodice na okupu potrebno je osmisliti plan i podeliti zaduženja kada je u pitanju održavanje prostora, jer to donosi dobro svima. Deca, čak i ona nižih uzrasta, mogu da se prihvate posla, te nauče kako da sami izbrišu prašinu. Naravno, potrebno je postići dogovor i postaviti jasne domete, u skladu sa interesovanjem mališana ili tinejdžera. Na ovaj način, poštedećete sebe nagomilanih obaveza, ali i dete naučiti odgovornosti. Postoje različiti načini na koje možete uspostaviti organizaciju, ali i nagraditi ili iskritikovati dete nakon obavljenog zadatka. Možete se poslužiti kreativnim rešenjima, ali i ona praktična će svakako poslužiti svrsi. Ukoliko se jedno ne pokaže kao efikasno, možete ga zameniti drugim koje će dete više voleti. Mi smo odlučili da vam u današnjem tekstu predstavimo neka za koja se nadamo da će vam se dopasti…

1. Odštampane tabele

Živimo u svetu interneta, gde nas jedan klik deli od besplatnih tabela koje možemo odštampati, a koje su veoma jednostavne za korišćenje. Sve što je potrebno jeste da zapišete imena ukućana i zaduženja za svakoga, a zatim list zalepite na vidno mesto. Pritom, možete pripremiti jednu tabelu po detetu ili koristiti zajedničku za celu porodicu. Mana ove ideje jeste što je papir podložan cepanju, ali postoji brzo rešenje u vidu novog. Pored toga, neophodno je da dete zna da čita.

2. Kutije za recepte

Ideja je da roditelji deci zadaju dnevne zadatke na listićima papira koje na početku dana ostavljaju u kutiju za recepte ili slično mesto. Ono što je prednost ovakvog sistema podele zaduženja jeste što ga možete iskoristiti i za druge dečije aktivnosti, kao što su domaći zadaci, vannastavne aktivnosti ili časovi sporta, muzike ili jezika. Naravno, potrebno je vreme da se izveštite, i razmislite da li je vaše dete zrelo za to.

3. Organizator cipela

Ukoliko imate ovo ili nešto slično u kući, može vam poslužiti prilikom podele posla. Sve što vam je pored njega potrebno jesu listići papira na kojima ćete ispisati zadatake za svakoga. Najbolje je da svako dobije svoj red, koji ćete podeliti u četiri kategorije: kućni poslovi, aktivnosti, dodatni poeni i obavljeni zadaci. Postavite karticu na predviđeno mesto, a dete je može pomerati dok ne stigne do poslednje etape. Ukoliko imate malu decu, možete crtežom prikazati zaduženje, a prednost je što se organizator nalazi iza vrata, pa ne mora uvek biti u vidokrugu.

4. Liste

Ovaj način se može činiti suviše dosadan, međutim pokazao se kao vrlo delotvoran i praktičan. Na listu papira ispišite imena ukućana i kućne poslove za nedelju pred vama. Možete ga zalepiti na frižider ili staviti na drugo vidno mesto. Deca se mogu potpisati, precrtati stavku ili na drugi način naznačiti da su obavili zadatak. Jedan od predloga za uštedu papira jeste tabla sa koje možete brisati i dodavati ispisani sadržaj. Kao i u prethodnim primerima, nije zahvalno za veoma malu decu, osim ako im ne nacrtate ono što želite da urade.

5. Cveće u saksiji

Ovo je najkreativnije rešenje koje vam danas predstavljamo, jer je potrebno pustiti mašti na volju i probuditi dete u sebi. U pitanju je mali ručni rad, koji je veoma dopadljiv i prikladan za decu različitog uzrasta. Potrebna vam je jedna saksija po detetu, adekvatna podloga, kao što je na primer parče stiropora, pirinač, blato, ili gomila klikera, zatim papiri u boji za pravljenje cvetova, te štapići na koje ćete ih lepiti. Nacrtajte i izrežite cvetove, zapišite zaduženja ili ih slikovito predstavite, pa ih zalepite na štapić. Cilj je da dete svakog dana ispuni svoju vazu, a po želji može je dekorisati i samo. Naravno, postoje i druge mogućnosti, pčele u košnici, povrće u korpi, ribe u akvarijumu, ptice u kavezu… Odaberite ono sa čime se vaša porodica povezuje, a važno je napomenuti da, iako zahtevan za pripremu, ovaj sistem deci može pomoći da zavole svoje dužnosti od malih nogu.

Izvor: The Spruce

Fotografije: Pinterest