Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kreativno kod kuće: Matematičke igre za osnovce

AUTOR: CityMagazine 23 Apr, 2020
Kreativno kod kuće: Matematičke igre za osnovce

Situacija u kojoj su se našli roditelji čija su deca školskog uzrasta može biti dobra prilika da vreme provedeno u kući iskoriste za aktivnosti koje će biti i zabavne i korisne. Za vežbanje matematičkih sadržaja mogu vam poslužiti matematičke igre.

Deca uživaju u igri pa se pozitivno raspoloženje prenosi i na učenje. Dok se igraju, deca nemaju osećaj da uče, a znanje stečeno kroz igru trajnije je od znanja stečenog na druge načine.

MATEMATIČKA IGRA ZA PRVAKE I DRUGAKE: IGRA KOCKAMA

Cilj: Uvežbavanje upoređivanja brojeva po veličini i računanja

Materijal: Kockice sa brojevima

Broj učesnika: Parovi

Mogu se napraviti kockice od različitih materijala ili se na standardne kockice zalepe papirići sa brojevima: 1, 2, 3, 3, 4, 4.

  • Igru počinje igrač koji u prvom bacanju dobije veći broj. Ako dobiju iste brojeve, bacaju kocku dok jedan ne dobije veći broj.
  • Igra se sastoji u tome da igrači u što manjem broju bacanja dođu do broja 10, sabiranjem brojeva koji se dobijaju naizmeničnim bacanjem kocke.
  • Ako je rezultat sabiranja veći od 10, ne sabira se već se nastavlja sa naizmeničnim bacanjem kocke sve dok rezultat sabiranja ne bude tačno 10. Pobeđuje igrač koji prvi dođe do broja 10, a sledeću igru započinje igrač koji je prethodnu izgubio.
  • Igra se može iskoristiti i za sabiranje do 20. Tada se može igrati sa standardnom kockicom.

Ukoliko je vaše dete prvi ili drugi razred osnovne škole predlažemo vam igre TOMBOLA SA GEOMETRIJSKIM FIGURAMA  i IGRE KOCKAMA koje možete preuzeti OVDE.

Ukoliko je vaše dete treći ili četvrti razred osnovne škole predlažemo vam igre DOMINE, SASTAVI KVADRAT i PITAGORINI TROUGLOVI koje možete preuzeti OVDE.

Predlažemo vam da pokušate da deci ponudite da ona budu voditelji igre. Biće zanimljivije. Sastavni deo ovih aktivnosti biće i pravljenje materijala. Uradite to zajedno sa decom.

Matematičke igre izdvojene su iz knjiga Matematičke stepenice 1 i Matematičke stepenice 3 u izdanju Kreativnog centra.