Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Najbolji savet za roditeljstvo

Kažu da uz decu ne ide i priručnik za upotrebu (svaki roditelj će se sa ovim složiti). Upravo zato armija stručnjaka iz raznih oblasti pokušala je da prikupi što više korisnih saveta i da ga konačno napiše.

Postoje podkasti, govori specijalista i bestseleri o roditeljstvu. Sintagma „Saveti za roditeljstvo“ se u Google-ovoj pretrazi pojavila 291 milion puta! Pa kako onda izdvojiti najkorisnije informacije?

Očekivano, najbolji saveti su najčešće i najjednostavniji. Među takvim savetima ističe se jedan autorke Pozitivnog roditeljstva Rebeke Ines koji glasi: „Prihvatite osećanja. Ograničite akcije“.

Prihvatite dečja osećanja i naučite ih kako da odgovore na njih

„Osećanja nisu ni ispravna ni pogrešna. Ona su jednostavno to što jesu. Osećamo šta osećamo. Ipak, ono što radimo sa tim osećanjima je izuzetno važno, a to je veliki deo emocionalne inteligencije. Ne radi se samo o razumevanju i prihvatanju osećanja već i o učenju dece odgovarajućim odgovorima na ta osećanja. “

Prema Rebekinim rečima, ključ za odgajanje emocionalno inteligentne dece – dece koja će sutra izrasti u osobe koje će biti u stanju da kontrolišu svoje emocije, ostanu mirna i razmišljaju trezveno tokom sukoba ili pod pritiskom – jeste da uzmete u obzir njihova osećanja i da ih naučite najboljim načinima na koje bi mogli da odgovore na svoja osećanja.

Izvor: PureWow

Foto: Unsplash