Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tvrdoglava deca imaju veće šanse da budu uspešna kad porastu

AUTOR: CityMagazine 19 Oct, 2019
Tvrdoglava deca imaju veće šanse da budu uspešna kad porastu

Tvrdoglava deca mogu biti prava noćna mora. Ponekad nas baš frustrira što nas ne slušaju i ponašaju se neprikladno. Ne možemo da objasnimo zbog čega ne poštuju naš autoritet, a ponekad se i zapitamo da li je možda problem u nama?

Ako ste se pronašli u prethodnim rečenicama, ne očajavajte. Istina je da su tvrdoglava deca teža za vaspitavanje od poslušne i mirne dece, ali postoji dobar razlog zašto bi trebalo da se manje nervirate oko buntovništva vašeg mališana.

Naime, jedno novo istraživanje je otkrilo da deca koja manje slušaju imaju dobre šanse za uspeh u odraslom dobu. Pomislili bismo da su konformizam, lepo ponašanje i dobre ocene u školi ključne za napredak u životu, ali izgleda da smo se prevarili.

Studija je pratila razvoj 3.000 dece od 1968. pa do danas. Pre gotovo pet decenija, istraživači su zabeležili podatke o njima, uključujući njihov koeficijent inteligencije, socioekonomski status, ocene u školi, ali i informacije vezane za njihove stavove i ponašanje.

Ocene u školi nisu jedino što je potrebno za profesionalni uspeh vaše dece

Kada su istraživači pre nekoliko godina proverili društveni položaj i imovinsko stanje učesnika eksperimenta, oni su mogli da donesu određene zaključke i pronađu glavni razlog njihovog (ne)uspeha u životu. Verovali ili ne, ali ispostavilo se da su se buntovnici i malo agresivnija deca bolje snašli u modernom svetu od primernih đaka.

Postoji više razloga za to. Kao prvo, nekonformisti ne hodaju utabanim stazama i u stanju su da vide stvari koje drugima ne padaju na pamet. Oni razmišljaju van granica ustaljenog mišljenja, što u kontekstu karijere može značiti da pre drugih nalaze nove načine za zaradu.

Drugo što objašnjava uspeh nekadašnje tvrdoglave dece je činjenica da su oni agresivniji od tolerantnijih ljudi, što im pomaže da se izbore za veću platu, bolju poziciju u kompaniji, ali i da ubede druge u vrednost svoje ideje ili proizvoda.

Tvrdoglava deca i u odraslom dobu znaju da se izbore za ono što veruju da zaslužuju

Treći razlog potencijalno većih šansi za uspeh butnovne dece je njihova komparativno veća sebičnost. To ne znači da svako tvrdoglavo i nevaljalo dete krasi ova osobina, ali u proseku ovakve osobe više gledaju da rade samo u svom interesu u odnosu na druge ljude.

Šta vi mislite o ovom otkriću? Da li stvarno tvrdoglavost u mladosti može da dovede do uspeha u životu ili se istraživači ove studije varaju?

Izvor: Bright Side