Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zašto je važno čitati deci, čak i ako su školskog uzrasta?

AUTOR: CityMagazine 23 May, 2020
Zašto je važno čitati deci, čak i ako su školskog uzrasta?

Jedan od prvih zadataka koji se postavlja pred decu kada krenu u prvi razred jeste savladavanje slova i čitanje. Jednom kada nauče, pred njima se otvara čitav svet književnih dela, kojima mogu radosno krenuti u susret. Da li je reč o ilustrovanim knjigama sa malo teksta ili nešto zahtevnijim romanima, kao što je serijal o Hariju Poteru i družini, deca znaju pravu adresu za rast, maštanje i učenje. Međutim, iako treba samostalno da obavljaju školske zadatke i uživaju u stečenoj veštini, stručnjaci savetuju da roditelji i dalje čitaju priče svojim mališanima, a u nastavku otkrijte i zašto…

1. Podstičete ljubav prema knjigama

Lepo je kada čitanje postane svakodnevica porodice, i kada roditelji deci daju lep primer, tako što i sami odvajaju vreme za to. Što češće budete provodili vreme sa decom čitajući, to će i oni sami poželeti da zarone u omiljene naslove prilagođene njihovom uzrastu. Naravno, navike koje mališani steknu od malih nogu prate ih ceo život.

2. Smanjujete vreme provedeno pred ekranima

Nedavno smo se u ovom tekstu bavili temom uređaja i ekrana, te njihovim dobrim stranama, međutim važno je pronaći pravu meru. Složićemo se da je vreme provedeno na takav način, ukoliko se lepo osmisli podjednako korisno kao i čitanje, koje pomaže da se u tome ne pretera.

3. Jačate porodične veze

Jedan od najboljih načina da se povežete sa detetom, jeste da mu čitate priču. Deca vole da provode vreme sa vama i podele svoje emocije i razmišljanja o redovima koje su upravo čuli. Pored toga, ovo je odlična vežba za formiranje i izražavanje stava. Slično kao što odlazak u prirodu, vožnja bicikla, planinarenje ili bavljenje sportom utiču na fizički razvoj, čitanje podstiče intelektualni.

4. Pomažete deci da čitaju naglas

Kako dete raste i postaje sve bolje u čitanju, možete se smenjivati nakon svakog pasusa. Ovom tehnikom deca stiču samopouzdanje i navikavaju se na čitanje pred drugima, što im može pomoći u školi, ali i u budućnosti za javne nastupe. Takođe, deca popravljaju izgovor reči, povećavaju svoj vokabular i bolje razumeju pročitano.

5. Dobro se zabavljate

To što ste odrasli, ne znači da treba da se odreknete čitanja dečijih pričica, i pritom se opustite i zabavite. Kvalitetno provedeno vreme u tom periodu, nešto je što se pamti i oblikuje decu u budućnosti. Stoga, iskoristite svaku priliku da se igrate i animirate svoje mališane, jer takva deca izrastaju u srećne i zdrave ljude.

Izvor: Very Well Family

Fotografije: Pinterest