Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 namirnica koje ubrzavaju metabolizam

AUTOR: CityMagazine 17 Jun, 2019

Njih ćete pronaći u svakoj prodavnici za relativno malo para, a za razliku od mnogih namirnica koje se preporučuju za dijetu, one su ukusne.

1. Jaja

Hrana bogata proteinima, kao što su jaja, odličan je izbor za sve one koji žele da ubrzaju metabolizam. Mnoga istraživanja su potvrdila da veća konzumacija proteina utiče na lakše sagorevanje kalorija, a nije slučajno da su jaja deo velikog broja dijeta, uključujući i čuvenu Atkinsovu.

2. Ljuta paprika

Ljute paprike poseduju kapsaicin, molekul koji izaziva ljutinu ove namirnice, ali je odgovoran i za sve druge pozitivne efekte koje ona ima na naš organizam, od kojih je svakako najvažnije ubrzavanje metabolizma. Naravno, treba biti oprezan sa ljutim paprikama, posebno ako vam ne prija njihov jak ukus.

Ljute paprike

Ljute paprike

3. Brazilski orah

Nećete morati da idete do Brazila da biste probali ovaj orah. Sigurno ćete ih pronaći u bolje snabdevenim supermarketima i prodavnicama zdrave hrane. Brazilski orah će vas lako zasititi jer poseduje proteine i zdrave masti, ali je za poboljšanje imuniteta i ubrzanje metabolizma organizma najodgovorniji selen koji može biti toksičan ako se konzumira u velikim količinama pa pazite da ne preterate sa grickanjem ovih koštunjavih plodova.

4. Brokoli

Davno je prošlo vreme kada je brokoli bio tipična zelena namirnica koju su mesožderi zaobilazili u širokom luku. Danas je on deo mnogih ukusnih obroka i može se kupiti na svakoj pijaci. Brokoli je pun vitamina i drugih hranljivih materija koje smanjuju nivo šećera u krvi i ubrzavaju metabolizam.

Brokoli

Brokoli

5. Kafa

Opšte je poznato da kofein ubrzava metabolizam. Ako se, međutim, odlučite da svoju kafu pijete sa šećerom ili šlagom, pozitivan efekat ovog procesa će biti poništen i tako sigurno nećete stići do vitke linije.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Važno je gde jedemo

Prostor je danas najtraženija roba. Svet je sve manji, a tržište nikad sito, i svet oko nas oblikuje glad za…

Grand kafa limenka po vašem izboru

Oni koji uživaju u ukusu sveže mlevene kafe, od sada će moći da je pripremaju iz novog inspirativnog i romantičnog…

Hrana i izazovi

Kad je hrana u pitanju, izazov nije samo držati dijetu, odabrati popularan režim ishrane, odreći se nekih namirnica, ili insistirati…

Biofar Phyto Digestion – Prirodno rešenje za efikasno varenje

Ukoliko vas nakon obroka muči neprijatan osećaj u stomaku, težina u želucu i crevima, potražite pomoć sastojaka iz prirode.