Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

6 načina da izbegnete prejedanje zbog stresa

AUTOR: CityMagazine 13 Oct, 2019
6 načina da izbegnete prejedanje zbog stresa

Koliko puta vam se desilo da vas nešto iznervira i da utehu potražite u zalihama u frižideru? Konzumiranje hrane usled stresa je veoma uobičajeno, ali na svu sreću, postoje strategije kako to izbeći.

Evo sedam pažljivih tehnika ishrane od kuvarice, nutricioniste i reiki specijalistkinje Serene Pun.

1. Postavite pitanja da li jedete jer ste zaista gladni? Ili zbog navike ili osećanja?

Pun kaže da je osvešćivanje telesnih senzacija odličan prvi korak u osnaženoj ishrani. Što ste više u kontaktu sa tim zašto zapravo posežete za hranom, to ćete bolje moći da kontrolišete nezdrave prehrambene navike.

2. Uključite meditaciju u svoju svakodnevnu rutinu

Meditacija je neverovatno sredstvo koje nam omogućava da promenimo svoje stanje uma. Svakodnevna praksa meditacije, pa makar i samo nekoliko minuta, može biti veoma efikasna u smanjenju ukupnog stresa, održavajući nas usredsređenim i prizemljenim, smanjujući prehrambene navike povezane sa stresom.

3. Odmorite se

Ako počnete osećati potrebu da „pojedete“ stres, napravite kratku pauzu od onoga što radite. Prošetajte blokom, kućom ili kancelarijom. Promena naše fiziologije može odmah imati uticaja na naše misli. Ove prakse traju samo nekoliko minuta i mogu vam pomoći da se odvojite od stresa.

Eh, taj privlačni frižider…

4. Uvedite biljnu hranu u ishranu

Svoju kuhinju punite hranom poput povrća sa korenima, orašastim plodovima i avokadom da bi se poboljšali nivoi energije.

5. Budite sigurni da ste dovoljno spavali

Kad ne spavamo dovoljno, nadbubrežni hormoni postaju neuravnoteženi, nivo kortizola raste i nalazimo da želimo da se prepustimo svojoj težnji. Sedam do osam sati sna može vam pomoći u upravljanju stresnom ishranom.

6. Ostanite hidrirani

Često, kada mislimo da smo gladni ili umorni, zapravo smo dehidrirani. Umesto tog slatkog napitka za koji mislimo da će nas smiriti, posegnite za čašom vode ili ako više volite tople napitke, šoljicom čaja.

Izvor: PureWow

Fotografije: Unplash