Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

7 vrsta povrća pogodnog za ljude sa dijabetesom

AUTOR: CityMagazine 08 May, 2020
7 vrsta povrća pogodnog za ljude sa dijabetesom

Povrće je deo skoro svake preporuke o zdravoj ishrani i ono može da pomogne u mršavljenju, održavanju nivoa šećera u krvi i kod mnogih drugih zdravstvenih problema. Kada je u pitanju dijabetes, treba uzeti u obzir i vrstu povrća koja se konzumira, jer nisu sve jednake.

Povrće puno skroba, poput krompira, pasulja i kukuruza, može da ima direktan efekat na šećer u krvi, ali to ne znači da ono treba da bude potpuno isključeno iz ishrane, već samo da se konzumira umereno. Umesto toga, treba se okrenuti onom povrću koje ima manji sadržaj ugljenih hidrata, a više vitamina, minerala i proteina. Koje je to povrće i kako ga možete iskoristiti u ishrani, pročitajte u nastavku.

Spanać

Nije Popaj za džabe uvek imao konzervu spanaća pri ruci, jer je ovo povrće vrlo korisno za zdravlje. Jedna šolja sirovog spanaća ima samo 1 gram ugljenih hidrata, a veoma je bogat antioksidansima poput vitamina A. Može se koristiti sirov kao dodatak salati, ali može i smrznut kao briketi, ili iz konzerve. Odličan je dodatak za omlet bogat proteinima, koji je hranljiv početak dana.

Paradajz

Paradajz se često zove superhranom, a iako pripada voću, njegova upotreba u ishrani više nalikuje povrću. U proseku, jedan paradajz sadrži samo 5 grama ugljenih hidrata, a bogat je vitaminom C i likopenom. Postoji brojni načini njegove upotrebe – može biti deo salate, iskoristiti se za bogatu čorbu, postati deo sosa ili preliva… Može isprobati i njegovu pečenu ili grilovanu varijantu, koja čuva svežinu i sočnost.

Brokoli

Bez obzira na zdravstveno stanje, ukoliko ne jedete brokoli, treba ga uvrstiti u ishranu. Uz mali sadržaj ugljenih hidrata ide bogatstvo vitamina C, vlakana i gvožđa. Njemu treba sačuvati aromu, najbolje uz kuvanje ili pečenje, a takođe može i da se griluje na brzinu.

Kupus

Ovde vam nećemo otkriti toplu vodu, svi znamo da je kupus zdrav i može se koristiti na više načina. Najbogatiji je vitaminom C i vitaminom K. Običan ili crveni, može direktno u salatu, može za sarme ili podvarak, a dobar je dodatak i jelima pravljenim u voku.

Prokelj

Poput brokolija, i prokelj je na popularnosti dobio trek u poslednje vreme. Kada se skuva, jedna šolja ovog povrća sadrži 10 grama ugljenih hidrata, a na to sve idu vitamin C, kalijum i vlakna. Ne postoji konkretno jelo čiji je on sastavni deo, ali uvek možete isprobati nove recepte. Takođe pogoduje brzom grilovanju od kog neće izgubiti boju.

Špargla

Možda kod nas ova namirnica nije toliko zastupljena kao u nekim drugim zemljama, ali ona svakako ima mnoga dobra svojstva. Puna je vitamina A i K, čiji preporučeni dnevni unos lako možete dobiti samo iz nje. Možete je skuvati, ali ukusnija bi mogla da bude grilovana, prelivena sa malo maslinovog ulja i posuta solju i biberom.

Karfiol

Karfiol je dobar na više načina, tipično se može zapeći ili skuvati kao deo neke čorbe, ali postoji i jedna zanimljivija varijacija. Od njega se može napraviti „pirinač“ koji je onda zdrava zamena ako baš morate izbegavati skrob i šećer, a doneće vam obilje vitamina C i vitamina B9 (folna kiselina).

Izvor: Everyday Health

Fotografije: Unsplash