Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li ste znali da slanina stvara zavisnost?

AUTOR: CityMagazine 11 Mar, 2019

U nedavno sprovedenoj studiji, slanina je rangirana u srednjem rasponu namirnica koje su povezane sa pokazateljima „zavisnosti od hrane“. „Slanina je ta savršena kombinacija slatkog, slanog, zadimljenog i ukusnog karaktera. Upravo ta savršena kombinacija sastojaka ide pravo u mozak, koji vam kaže, uzmi još jedan zalogaj“, kaže Linda Papadopulos, ekspert za senzorna i potrošačka istraživanja.

Ko bi joj odoleo?!

Ko bi joj odoleo?!

Još jedan element neodoljive privlačnosti slanine je njegov prepoznatljiv miris. „Miris koji ispunjava dom ovom divnom, slanom, zadimljenom aromom i zbog kog se osećate dobro“, rekla je Linda.

Kompleksan ukus slanine

Slanina „ima mnogo soli, dosta šećera, i veoma je masna“, rekao je Sivil. Njen ukus uključuje slatke, karamelizovane note od sušene svinjske masti, zapečenog mesa i šećera, što ga čini veoma složenim. Neverovatan ukus slanine rezultat je suvog mesa u interakciji sa soli i dimom, kao i arome koja se proizvodi.

Dimljenje slanine je umetnost

Dimljenje slanine je umetnost

Kako se pravi slanina

Slanina potiče iz stomaka svinje. Meso se ubrizgava rastvorom koji sadrži vodu, so, šećer i lek koji uključuje natrijum nitrit i natrijum askorbat. Otopina za sušenje daje aromu i ostavlja se da se marinira u svinjetini nekoliko sati do nekoliko dana pre nego što se obese u dimnjaku, gde se uvodi dim dok se slanina zagreva. Što je slanina toplija, arome brže počinju da se razvijaju.

Proces dimljenja može trajati od dva do 24 sata. To zavisi od kompanije i njene ideje o kvalitetnoj slanini. Međutim, dimljenje slanine je umetnost, i važno je postići pravu ravnotežu mesnatosti, soli, te slatke i zapečene  masne arome. Slanina se zatim ohladi, iseče i raspodeli.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Da li je ovo posao o kome smo…

Svako ima neku ideju o tome šta bi voleo da radi u životu i kako izgleda njegov posao iz snova.…

Devet namirnica koje su idealne kad želite nešto…

Na studijama se stalno nešto užina između obroka, zato evo nekih zdravih predloga. Evo nekoliko zdravih užina koje svaki student…

Devet načina da krišku hleba pretvorite u večeru

Imate hleb? To je već pola večere. (I ne, ne pričamo o sendvičima.) Ako je vreme za večeru blizu, a…

Ostanite aktivni, ojačajte svoj imunitet

Veoma često posmatramo infekcije i viruse kao nešto sezonsko, smatrajući da se prehlade javljaju samo tokom zimskog perioda. Međutim, virusi,…