Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li znate kako se pravilno ljušti avokado?

AUTOR: CityMagazine 11 Sep, 2019

Američko hemijsko udruženje otkrilo je da se ispod kože avokada krije važan nutritivni sadržaj, što znači da, ako svakog jutra pažljivo izvlačite meso kašikom, pravite veliku grešku – evo zašto!

Karotenoidi su pigmenti koji se nalaze u različitim biljkama i daju im svetlu boju, poput crvene, žute i narandžaste. Oni su vrsta fitonutrijenta koji pomaže biljci da koristi svetlosnu energiju za fotosintezu, a imaju i antioksidativno dejstvo u ljudskom telu. To znači da mogu pomoći deaktivaciji pojedinačnih atoma kiseonika poznatih kao slobodni radikali, za koje se smatra da su faktor u razvoju raka. U avokadu, meso koje je direktno u kontaktu s korom ima najveću koncentraciju karotenoida. Ako i vi kašičicom jedete mnoge namirnice, na taj način lišavate sebe mnogih zdravih i korisnih sastojaka, kao što su u ovom slučaju karotenoidi, posebno ako žurite ili ne želite da detaljno ostružete svaki mogući zalogaj sa unutrašnje strane kore.

Najbolje rešenje je da umesto da svaku polovinu gulite kašikom, samo isečete avokado na kriške sa sve korom. Zatim jednostavno ogulite koru, i tako ćete ne samo dobiti lepe male kriške avokada, već i sve zdrave sastojke koje avokado sadrži u sebi.

#184 City Magazine // Početak

Izdvojeno za tebe

5 činjenica o McDonald’s-u koje možda niste znali

Osnovan kao skromni restoran od strane braće Ričarda i Morisa Mekdonalda 1940, McDonald's je u međuvremenu postao jedan od najprepoznatljivijih…

Vreme je za kafu!

Da li postoji najbolje vreme za šoljicu kafe? Isto kao što ne postoji najbolje okruženje i najbolje društvo za naš…

Njujork usred Ada Mall-a

Svaki kutak priča drugačiju priču i svakim dolaskom birate drugačiji ambijent, zavisno od raspoloženja, društva i momenta. Da li ste…

Promene na mladežima koje ukazuju na probleme

Prosečna osoba ima oko 30-40 mladeža na svom telu. Srećom, ne postoji veza između broja madeža i melanoma. Ali postoje…