Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Evo šta sve možete da uradite sa viškom bosiljka

AUTOR: CityMagazine 20 Sep, 2020
Evo šta sve možete da uradite sa viškom bosiljka

Bosiljak je biljka koju možemo naći u sve više bašti u našoj zemlji. Njeni aromatični listovi se koriste u ishrani i predstavljaju neizostavan sastojak pesto sosa, obroka sa paradajzom i mnogih drugih jela, najčešće mediteranske kuhinje.

Ukus koji poseduje, međutim, nije jedina stvar koja čini bosiljak specijalnim. On ima antiinflamatorno dejstvo, pun je antioksidanata, i može da se koristi kao analgetik da vam opusti mišiće i umanji bol. Ako preko listova bosiljka polijete vrelu vodu i udahnete nastalu paru možete čak i da smanjite simptome glavobolje.

Bosiljak se koristi u tretmanima protiv akni. Njegova antiseptička svojstva smanjuju inflamaciju i crvenilo kože kada se nanese na nju, ali i kada se konzumira. Ovu biljku možete takođe da iskoristite za jačanje imuniteta tako što ćete od njenih listova napraviti čaj. Bosiljak sadrži bioflavonoid apigenin, koji je poznat po svom pozitivnom uticaju na ljudski organizam.

Višak listova bosiljka uvek možete staviti u koktele, kao što su džin tonik i mohito. On će takođe oplemeniti ukus i bezalkoholnih pića, kao što su ledeni čaj od limuna ili kisela voda. Leti je dobra ideja staviti listove bosiljka zajedno sa vodom u posudu za pravljenje leda. Posle kada ožednite, kocke leda možete staviti u običnu vodu i dobiti savršeno letnje osveženje, uz sve dodatne zdravstvene beneficije ove namirnice.

Ako baš ne znate šta ćete sa viškom bosiljka, a ne biste želeli da ga konzumirate, stavite ga u vašu kupku i uživajte u njegovom mirisu dok se opuštate u kadi.

Izvor: The List