Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Gradonačelnik Bolonje neće da čuje za špagete bolonjeze

AUTOR: CityMagazine 12 Mar, 2019

Ovo jelo veoma je popularno širom sveta, ali u Italiji se obično može pronaći samo u restoranima koji imaju menije prilagođene turistima. Mnogi Italijani prezrivo gledaju na taj specijalitet, jer smatraju da se originalna receptura potpuno promenila i da su je stranci pokvarili. Ono što veći deo sveta smatra za špagete bolonjeze, nema nikakve veze sa Bolonjom.

Virdžino Merola, gradonačelnik Bolonje, započeo je kampanju u kojoj na društvenim mrežama sakuplja slike restorana širom sveta koji služe špagete bolonjeze. On želi da ih prikupi što više, kako bi otvorio izložbu u jednom tematskom parku koji prikazuje italijansku gastronomiju. Iako mu je drago da su ljudi čuli za njegov grad zahvaljujući ovom jelu, voleo bi da se više zna o autentičnim kulinarskim tradicijama.

Taljatele bolonjeze

Taljatele bolonjeze

U Bolonji jeste izmišljen tradicionalni bolonjez sos (ragù alla bolognese), koji se razlikuje od svoje današnje međunarodne varijante. Uz njega ne idu špagete, već taljatele i on sadrži i crni luk, celer, šargarepu i suvo svinjsko meso koje se priprema na masti. Ne dodaju se beli luk i začini, koristi se goveđe meso, a tokom pripreme se dodaje belo ili crveno vino i malo mleka na kraju.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Da li ste znali da slanina stvara zavisnost?

Kada bi se hrani dodeljivale nagrade, slanina ne bi imala visoko mesto u kategoriji zdravlja, ali bi mogla da osvoji…

Da li je ovo posao o kome smo sanjali?

Svako ima neku ideju o tome šta bi voleo da radi u životu i kako izgleda njegov posao iz snova.…

Devet namirnica koje su idealne kad želite nešto za užinu

Na studijama se stalno nešto užina između obroka, zato evo nekih zdravih predloga. Evo nekoliko zdravih užina koje svaki student…

Devet načina da krišku hleba pretvorite u večeru

Imate hleb? To je već pola večere. (I ne, ne pričamo o sendvičima.) Ako je vreme za večeru blizu, a…