Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom

AUTOR: Ivana Munišić Jovanović 23 Mar, 2020
Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom

Uprkos porukama da imamo dovoljno zaliha i da prilikom kupovine budemo solidarni, sa rafova prodavnica prethodnih dana munjevito je nestajalo i brašno. Zbog zdravlja i adekvatne kilaže valjalo bi svakako biti umeren u konzumiranju jedne od takozvanih belih smrti.

„Ukoliko belo brašno nekontrolisano unosimo, u našem organizmu može nastati deficit određenih vitamina i minerala. Shodno tome, treba ga mešati sa nekim bogatijim brašnom kao što je integralno pšenično, heljdino, speltino, kukuruzno, ječmeno… Hleb treba da je na trpezi za doručak i ponekad za ručak. Nipošto za večeru, pogotovo ukoliko imate problem sa dijabetesom, gojaznošću, opstipacijom, gastritisom ili gihtom”, kaže Borjana Depalo, spec. nutricionista-dijetetičar.

Borjana Depalo

U danima ograničenog kretanja trebalo bi dodatno obratiti pažnju šta unosimo u organizam, a beg od dokolice i stresa valjalo bi potražiti u drugim aktivnostima i hranjenju ostalih čula. Na primer, sluha – dobrom muzikom… Momenat dosade koji budi pomisao jede mi se nešto slatko mogao bi se, na primer, nadomestiti pripremom mirisnog čaja u omiljenoj šolji… Kako ne bismo došli u iskušenje da opustošimo fioke i police sa nezdravim proizvodima, rešenje bi moglo biti: jednostavno ih ne kupiti tj. zaobići rafove sa industrijskim slatkišima i grickalicama.

„Treba se posvetiti izbalansiranoj ishrani i biti istrajan u tome. Predlažem da unapred isplanirate obroke, da ostavite svih 7 grupa namirnica u ishrani, ali da razmak između obroka bude 3 do 4 sata. Masna i preslana hrana nagomilava toksine i dovodi do pada imuniteta, dok je prekuvana hrana takoreći mrtva jer je siromašna vitaminima i mineralima. Preporučujem biljne začine – kurkumu, biber, ljutu i slatku papriku, đumbir, vlašac, beli luk… Takođe, treba koristiti mekšu vodu kako bi se sprečio talog minerala u bubrezima, a zeleni čaj i čaj od kamilice i nane su poželjni. Ukoliko uopšte ne izlazite napolje, uzmite dnevno dve kapi vitamina D uz ručak, a ukoliko osetite simptome prehlade, povećajte unos vitamina C na 1000 mg dnevno 15 minuta pre obroka.”, savetuje Borjana.

Dobra strana boravka u kući je to što sada konačno imamo vremena za kuvane obroke. Možda je dobar momenat i da se savlada ova mnogima odbojna disciplina, da se uživa u njoj, eksperimentiše i probaju novi recepti, pa ponekad i prekrše pravila.

I ne zaboravimo da brojna ukusna jela, čak i hleb i poslastice, ne moraju uopšte da sadrže belo brašno. U skladu sa tim, prilažemo nekoliko takvih recepata po izboru Nine Lazić, vlasnice Caffe Galerija Bulevar iz Novog Sada koja sama, a uvek uz osmeh, sprema hranu svojim gostima. Počastite sebe nekim od njih…

Nina Lazić

Keto hleb

Sastojci: 6 jaja, kašičica soli, 1dl maslinovog ili kokosovog ulja, prašak za pecivo, 100g mlevenih badema ili lešnika, 50-70g mlevenog lanenog semena

Priprema: Penasto umutiti jaja i so, dodati ulje, pomešati samlevene bademe i lan sa praškom za pecivo. Smanjiti brzinu miksera ili lagano žicom umešati. Staviti u kalup, peći na 180 stepeni pola sata.

Sirova torta od narandže (Raw cake)

Kora

Sastojci: šolja (2 dl) badema, pola šolje očišćenih urmi, velika kašika kakaa, velika kašika kokosovog ulja, malo soli 

Priprema: Izmiksati bademe u blenderu, dodati urme, kokosovo brašno, ulje i so. Utisnuti u kalup (oko 18-20cm) i staviti u zamrzivač da se stegne

Fil:

Sastojci: 2 šolje indijskih oraha (prethodno ih držati 3h u vodi, dobro oprati i iscediti), šolja isceđenog soka od narandže, pola šolje kokosovog ulja, kašičica narendane kore narandže, 2-3 velike kašike meda

Priprema: Sve dobro izmiksati u blenderu dok ne postane homogena smesa. Sipati na koru i vratiti u zamrzivač da se stegne. Pre služenja izvaditi 15 min. na sobnu temperaturu. Seći vrućim nožem. Ukrasiti kriškama narandže.

Ninina torta

Krema:

Sastojci: 2,5 dl slatke pavlake, 200g bele čokolade za kuvanje, 250g maskarpone sira

Priprema: Čokoladu iseckati na komadiće i pomešati sa pavlakom. Staviti u šerpicu i na laganoj vatri otopiti da se sjedini i bude kompaktno. Ostaviti da se ohladi i stegne. Umutiti mikserom, pa dodati sir. Podeliti kremu i u jednu polovinu dodati 2 kašike Nutele i po želji mlevene lešnike, iseckane bademe, belu Linoladu…

Podloga:

Sastojci: 150g mlevene plazme, 2 kašike otopljenog kokosovog ulja, sok jedne narandže, miks začina sa cimetom

Priprema: Podlogu staviti u kalup promera 20cm, utisnuti na podlogu i na to sipati beli, pa crni fil. Posuti seckanim lešnicima, ostaviti 2h da se ohladi

Uživajte!

Naslovna fotografija: Unsplash