Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Iva: Restoran u koji vredi doći ponovo

AUTOR: CityMagazine 25 Apr, 2019
Iva: Restoran u koji vredi doći ponovo

Maštovito i magično, lucidno i lepršavo, inovativno i inspirativno, skladno i suptilno… samo su neki od utisaka koje nosimo nakon posete restoranu Iva, iza kog stoji sjajni i skromni šef Vanja Puškar čije kulinarske tragove pomno pratimo, a koji je i kreator čuvenog Irisa. I upravo je novi restoran efektna ekstenzija projekta započetog Irisom, otvoreniji i spremniji na nešto klasičniju postavku i prezentaciju jela, mada ništa od „klasike“ nećete naći na ovdašnjim tanjirima.

Oslonjen na tradiciju, spreman da redefiniše i rekonstruiše svako jelo i svaku namirnicu, a sa dubokim poštovanjem za svaki sastojak, njegovo poreklo i svojstva, Vanja nam u Ivi donosi uzbudljivo viđenje nove balkanske kuhinje varirajući gastro teme od street food zalogaja do jela „iz peći“ uz poziv da naročito kroz efektan izbor predjela šerujete porcije, mirise i ukuse.

Ambijent je promišljeno sveden, a svaki tanjir i svaka posuda pažljivo odabrani. Sam meni donosi niz gastro dilema, kao i pregršt inspiracija za nove posete, a već doručak koji se služi tokom čitavog dana sa kombinacijama poput tri jaja u hrskavom testu, slatki ili slani uštipci i waffle sa neobičnim nadevima ili kremasta cicvara sa grilovanim miročkim sirom golica nepca.

Restoran Iva nudi uzbudljivo viđenje nove balkanske kuhinje

Restoran Iva nudi uzbudljivo viđenje nove balkanske kuhinje

Pileći konsome sa čajem, pa potom aromatičan sir iz peći sa slačicom i medom serviran sa slatkim od smokava i grilovanim orasima ubedljivo su najavili rapsodiju moćnih ukusa. Selekcija savršenih zapečenih hlebova kao pratnja, pa promišljanje da li se odlučiti za đubek ili neki od patea, možda hrskave rolnice od heljdinog brašna ili kuglice od prosa, kozji sir ili patlidžan sa ćumura u hrskavoj opni… dalje raspaljuju maštu.

U restoranu Iva doručak se služi tokom čitavog dana

U restoranu Iva doručak se služi tokom čitavog dana

A onda sledi glavni deo u kome smo probali savršeno mekani karamelizovan svinjski vrat sa čipsom i kremom od celera i koštanom redukcijom, te više nego obilnu simfoniju ukusa gde je sočna jagnjetina stigla u pratnji pečenog povrća, karamelizovanog luka, ruske salate i hrskavog urnebesa. Tu su i juneća pljeskavica uz sir iz mjeha, juneći rep uz domaće njoke sa telećim mozgom, a posebnu pažnju privlači odeljak „brza hrana“ u kome su favoriti čupkano buša meso, mangulica i juneći jezik, efektno servirani u formi „sendviča“.

Fino spuštanje dolazi kroz nežne domaće njoke sa brašnom od koštica šljive, poslužene sa mariniranim suvim šljivama, prezlama, kremom i sladoledom, a za obavezan sledeći put ostaju neobični tartovi i zapečene palačinke. Cene koje će vas vrlo prijatno iznenaditi, ukusi koji će razigrati sva čula, uzbudljiv gastro koncept koji vas nikako neće ostaviti ravnodušnim, jednom rečju: restoran koji na meniju pruža toliko povoda da se vratite i opet i još jednom, a to je sve ređe i ređe. Sve pohvale i sve preporuke!