Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kada je idealno vreme za prvu kafu?

AUTOR: CityMagazine 30 May, 2019

Opšte je poznato da je kafa u umerenim dozama dobra za naš organizam. Postoje dokazi da njeno konzumiranje smanjuje rizik dobijanja raka, dijabetesa, bolesti srca i Parkinsonove bolesti. Ipak, ovi pozitivni efekti će biti značajno manji ili nepostojeći ako kafu pijemo u pogrešno vreme. Šta to tačno znači?

Pa, nauka nam kaže da je najbolje da pijemo kafu u trenucima kada je nivo kortizola u našem telu nizak. To je iz razloga jer i kortizol i kafa podižu nivo stresa, a previše stresa svakako nije dobro za naš organizam.

Lučenje kortizola (hormona stresa) zavisi od naših individualnog cirkadijalnog ritma. Može se, međutim, reći da ako ustanemo u pola 7, nivo kortizola će biti izuzetno visok između 8 i 9 časova ujutru, između 12 i 1 popodne i između pola 6 i pola 7 popodne. Jednostavno pravilo kaže da je nivo kortizola na vrhuncu oko 3 sata nakon ustajanja.

Nije svejedno kada pijemo kafu

Nije svejedno kada pijemo kafu

Verovatno mislite da je onda preporučljivo popiti kafu odmah po izlasku iz kreveta, ali moramo vas razočarati. Naime, kortizol kreće da se luči čim se probudimo pa je bolje sačekati da on dostigne najviši nivo u organizmu pa tek pola sata posle toga spremiti kafu. U praksi to bi značilo da nakon ustajanja u pola 7 treba da apstiniramo od kafe do pola 10. Stručnjaci kažu da je od tada pa do pola 12 idealno vreme za vašu prvu kafu.

Jasan nam je rezon kojim su se vodili, ali da li će nam poći za rukom da izdržimo bez kafe više od tri sata po ustajanju, nismo baš sigurni.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Trećina očeva pati od depresije nakon rođenja deteta

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je kako trećina (34%) britanskih očeva tvrdi da su iskusili „postporođajnu depresiju“. Gotovo dve…

Ove delove tela ne čistite dovoljno

Nije dovoljno samo da protrljate telo sapunom, već treba biti detaljniji prilikom pranja određenih delova tela radi otklanjanja potencijalno štetnih…

Predstavljen revolucionarni burger na biljnoj bazi

Ljubitelji burgera u Srbiji odnedavno imaju priliku da isprobaju svetski hit – Beyond Burger. Šta čini Beyond Burger prepoznatljivim, ali…

Naučnici su otkrili način da obnove zube za samo dva meseca

Kada ste odrasla osoba, zvuči zastrašujuće da samo i pomislite da biste mogli da izgubite zube, ali to je situacija…