Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako da smanjite želju za slatkišima

AUTOR: CityMagazine 13 Jan, 2019
Kako da smanjite želju za slatkišima

Svima je dobro poznat ovaj scenario – četiri je sata popodne, završili ste ručak, ali ste i dalje pomalo gladni i traži vam se nešto slatko. Kafa ne pomaže, ali bi vam parče torte ili štangla čokolade baš prijala… Podležete pritisku, predajete se slatkom iskušenju, istovremeno osećajući grižu savest jer ste time poništili rezultate mukotrpnog treninga… Čini vam se da ste zapali u začarani krug iz koga nema izlaza, ali rešenje ipak postoji!

Nutricionista Tanja Cukerbrot tvrdi da ukoliko dan započnete kvalitetnim doručkom, tokom dana nećete žudeti za šećerom. Ono što ona preporučuje svojim pacijentima jeste hranljiv i lagan obrok koji podrazumeva neko voće i organski jogurt. Nakon toga sledi ručak od čijeg sastava će u velikoj meri zavisiti vaša energija tokom popodnevnih časova. „Ručak koji se sastoji od vlakana i proteina obezbediće vam puno energije, ali neće opteretiti vaš stomak i učiniti vas pospanim”, kaže Tanja. Za glavni obrok u toku dana ona predlaže ukusnu mešavinu zelene salate, brokolija i nekog proteina kao što su losos, piletina ili tofu sir. Ukoliko dodate i nekoliko kriški avokada, bićete duže siti jer njegove masti usporavaju varenje.

Nije lako, ali je moguće odoleti...

Nije lako, ali je moguće odoleti…

Druga opcija za ručak je supa od sočiva i zelena salata, odnosno tortilja od integralnog brašna punjena grilovanim povrćem i proteinskom namirnicom po želji. Za razliku od ovih jela, obroci koji su siromašni vlaknima i proteinima, a bogati prostim šećerima koji se brzo vare, dovode do ponovnog osećaja gladi i želje za šećerom ubrzo nakon obroka.

Tanja dodaje da je neophodno piti dosta vode između obroka, jer dehidrataciju često pogrešno tumačimo kao glad, te umesto čaše vode posežemo za nekom grickalicom. Žvakaće gume su drugi veliki neprijatelj dobre linije budući da podstiču stvaranje insulina, a time i želju za hranom, prvenstveno slatkim namirnicama.

Ukoliko uprkos svemu ne možete da suzbijete glad i želju za slatkim, onda pravite pametne izbore kao što su kriške jabuke premazane puterom od badema ili pak integralni krekeri u kombinaciji sa humusom koji je bogat vlaknima. Neka zdrava ishrana bude vaša najvažnija odluka u 2019!