Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Koristi od konzumiranja poširanih jaja

AUTOR: CityMagazine 16 Mar, 2020
Koristi od konzumiranja poširanih jaja

Koje su neke od najzdravijih namirnica koje možemo da konzumiramo za doručak? Većina ljudi će se setiti jogurta, svežeg voća i ovsene kaše. Mi smatramo, međutim, da i poširana jaja zaslužuju da budu svrstana u ovu grupu. Ona su prilično potcenjena kada govorimo o zdravoj hrani pa je vreme da se upoznamo sa koristima od konzumiranja jaja pripremljenih na ovaj način.

Jaja su pre svega odličan i relativno jeftin izvor proteina. Ona sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje su potrebne organizmu, a koje on ne može sam da proizvodi. Ove aminokiseline hrane našu kožu, kosu, kosti i mišićno tkivo, i omogućavaju normalno funkcionisanje našeg imunog sistema.

Više od polovine proteinskog sastava jaja se nalazi u belancima. Ona takođe sadrže i vitamin B12, dok se u žumancima nalaze vitamini A,D,E i K, kao i lecitin. U jajima još ima i vitamina B6, selena, gvožđa i cinka.

Kako god da spremite svoja jaja, unećete istu količinu hranljivih materija iz ove namirnice. Ako, međutim, želite da povedete računa o svom kalorijskom unosu, bolje bi bilo da ih poširate nego da ih pržite na ulju ili puteru. Kao što verovatno znate, poširana jaja se kuvaju u vodi bez ikakvih dodataka, osim eventualno malo sirćeta.

Procenjeno je da biste dijetom koja uključuje poširana jaja umesto onih napravljenih na puteru uneli čak 500 kalorija manje u svoj organizam, ako biste ih doručkovali svakog dana u periodu od pet dana. Dakle, jedna mala razlika u pripremi jaja, praktično bez gubitka ukusa obroka, može vam pomoći da budete zdraviji, ali i vitkiji.

Izvor: The List