Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Makaronsi: Istorija ukusne poslastice

AUTOR: CityMagazine 20 Mar, 2019
Makaronsi: Istorija ukusne poslastice

Omiljena francuska poslastica, ljupki kolačići makaronsi, danas slave rođendan! Različitih boja, hrskave spoljašnjosti i ukusnog fila, makaronsi su verovatno jedan od najpoznatijih i najcenjenijih francuskih slatkiša. Ovaj kolač može biti različitih ukusa i boja – od klasične soljene karamele do lavande i meda.

Poreklo

Makaronsi su elegantni mali sendviči koji su napravljeni sa belancima, bademovim brašnom, i ispunjeni su krem puterom.

Omiljena francuska poslastica

Omiljena francuska poslastica

Prvo zabeleženo pojavljivanje makaronsa u Evropi bilo je još u srednjem veku. U to vreme makaron je bio mali kolač koji se pravio od badema, belanaca i šecera, bio je hrskav spolja, a mekan iznutra. Katarina Mediči je najverovatnije donela makaronse u Francusku tokom 16. veka iz Italije, gde su se ovi kolači proizvodili u venecijanskim manastirima još od 8. veka. Od tada, u žargonu su se zvali sveštenički stomaci zbog svog pufnastog oblika.

Najzanimljivije je to što je makaronse teško napraviti, jer se veoma lako deformišu, a njihova kora često popuca tokom procesa pečenja.

Makaronsi imaju zanimljivo poreklo...

Makaronsi imaju zanimljivo poreklo…

Popularizacija

Tokom 1972. godine dve opatice u Nansiju su pravile i prodavale makaronse da bi preživele tokom perioda francuske revolucije. Od tada su poznate kao Makaron sestre. 1952. grad Nansi je odao priznanje dvema opaticama nazvavši mesto gde su one pravile makaronse po njihovim imenima. Vremenom, različiti delovi Francuske su usvojili recept kao domaći specijalitet.

Bilo kako bilo, makaron kakav mi poznajemo danas, napravljen je od dva kolača od belanaca spojena laganim, ukusnim filom.

Lagana poslastica kojoj je teško odoleti

Lagana poslastica kojoj je teško odoleti

Makaron je prošao stalan proces inovacija i neprestana otkrića novih oblika, ukusa i boja. Na početku 21. veka proizvođači su počeli da nude makaronse sa razlikom u ukusu između fila i kolača.

Makaronsi su i proširili popularnost po svetu zahvaljujući Sofiji Kopoli i njenom filmu Marija Antoaneta iz 2006. godine, u kome je kraljica prikazana okružena ukusnim piramidama raznobojnih makaronsa.

Svetski dan makaronsa, 20. mart, slavi se širom planete.