Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Namirnice koje mogu da vas ubiju

Hrana je nešto bez čega ne možemo i u čemu uživamo svakog dana, ali postoji i ona koja je štetna po nas. Ovde ne mislimo na nezdravu hranu, već na onu koja je izuzetno opasna i mogla bi čak i da ubije nekoga.

U pitanju su svakako ekstremne situacije, koje se ne mogu desiti sa velikom većinom namirnica koje svi konzumiramo svakodnevno, ali dobro je znati za svaki slučaj. Kod ovih namirnica, problem je u toksinima ili drugim štetnim materijama koje one sadrže u sebi. Ima one hrane koju treba izbegavati po svaku cenu, ali i one koju samo treba naučiti kako i koliko da jedete.

Ricinusovo ulje

Ovo ulje pravi se od semena ricinusa koje u sebi sadrži otrov ricin, koji je veoma jak. Zbog toga sirovo seme nikako ne treba jesti, a kod ulja se mora voditi računa kog je porekla. Ono samo po sebi nije opasno ako je proizvedeno na pravi način, ali to bi trebalo proveriti pre bilo koje kupovine i konzumacije.

Trešnje

Verovatno su nam svima roditelji pričali kad smo bili mali kako nije dobro progutati košticu trešnje i bili su u pravu. Ne samo da je opasna za zube i grlo, već može biti i otrovna za organizam. To je zbog toga što u sebi sadrži supstancu koja se pretvara u cijanid nakon što se zgnječi. Opasnost vreba iz onih koštica koje su već napukle ili otvorene.

Zova

Cvet zove je bezopasan i svaka vrsta čaja je dobra za konzumaciju, ali problem leži u njenim bobicama. Naime, one se nikako ne smeju konzumirati sirove, niti se od njih napraviti ceđeni sok. To je zbog komponenti koje mogu postati cijanid kada se unesu u organizam. Sve ovo može se izbeći njihovom preradom, zbog čega su svi ostali proizvodi od zove dobri.

Oraščić

Oraščić je bezbedan u normalnim količinama, ali istraživanje je pokazalo da preterivanje sa njegovim unosom može da dovede do trovanja, čiji simptomi su glavobolja, vrtoglavica i halucinacije. Zbog toga nemojte da se plašite da ga dodate u svoje kolačiće, ali nikako ne preterujte sa količinom koju stavite.

Cimet

Slična je priča i sa cimetom, koji je inače zdrav za konzumaciju, ali može biti opasan tek u većim količinama. Posebno je opasan ako se udahne dosta njega, jer to može da izazove upalu pluća, povraćanje, kašljanje, pa čak i gušenje. Ne plašite se male količine, samo ne preterujte.

Izvor: Men’s Journal

Fotografije: Pixabay