Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Naš predlog: Obrok salate

AUTOR: CityMagazine 26 Jun, 2019
Naš predlog: Obrok salate

Salate jedemo i zimi i leti, ali su prevashodno prilog uz glavno, konkretno jelo. I dok tokom zime, osim presnih kupusa, rena i rotkve, pod salatom podrazumevamo turšiju, leto je pravo vreme da uživamo u baštenskim plodovima. Pijaca je puna svežeg povrća koje obiluje vitaminima, mineralima… a kalorije uspešno zaobilazi. Mnogima je to glavni razlog za promene u ishrani – misle da salate ne goje i proglašavaju ih za svoju omiljenu hranu. Uz mesance i hleb, naravno. Drugima je glavni razlog što salate ne opterećuju stomak i osećaju se lagano kao perce, makar da teže i sto kilograma žive vage. Mnogo im je bolje nego posle ručka s bečkom šniclom i majonezom kao prilogom. Glavno jelo, nije prilog.

Kako skoro ništa u životu nije onako kako izgleda na prvi pogled, tako i od salate možete da se nagojite, i to baš lepo da se nagojite. Koliko sira stavljate u salatu? Ako se pravdate time da vam nedostaju jedino belančevine a sve ostale stavke zdrave hrane ispunjavate, polovično ste uspeli da se opravdate jer sve zavisi od količine sira u salati. A hleb? Da li jedete hleb uz salatu? I da li „radi poboljšanja ukusa“ stavljate i malo pavlake? Ima još mnogo parametara koji kazuju da salate i ne zaobilaze kalorije, pogotovo što se u jelovniku tretiraju kao prilog uz glavno jelo. Najjednostavnije a najefikasnije rešenje jeste da, kad ste već u salatu stavili i sir, i malo pečenog mesa, i pavlaku… salatu proglasite za – glavno jelo.

U narednim redovima ćemo vam otkriti recepte za dve popularne obrok salate.

Endivija s mariniranom ćuretinom

Endivija s mariniranom ćuretinom

Endivija s mariniranom ćuretinom

  • 200 g ćurećih grudi (bez kože i kostiju)
  • 1,25 dl višnjevače
  • kašičica meda
  • kašičica balzamika
  • kašičica karija
  • kašičica slatke aleve paprike
  • 1/2 kašičice đumbira
  • kašika maslaca
  • 1,25 dl pavlake za kuvanje
  • čep vinskog sirćeta
  • so, biber
  • 1 endivija
  • 1 radič
  • 1 mali avokado
  • kašika maslinovog ulja
  • 100 g pečurki sečenih na listiće
  • 5 komada oljuštenog badema (najbolje slanog)

Isecite ćuretinu na trake i stavite je u marinadu od višnjevače, meda, balzamika, karija, aleve paprike, đumbira i malo bibera. Dobro promešajte i ostavite na hladnom pola sata. Izvadite ćuretinu iz marinade, a marinadu sačuvajte. Na tihoj vatri otopite maslac, dodajte ćuretinu i pržite da sa svih strana dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite, pa na isti maslac stavite marinadu i umešajte pavlaku. Otkad provri kuvajte još 3 minuta. Isključite vatru, ostavite na ringli, posolite i dodajte sirće, dobro promešajte i sklonite s vatre.

Iscepkajte listove endivije i radiča.

Prepolovite avokado, izvadite košticu, oljuštite ga i isecite na kriške.

Na ulju kratko propržite pečurke.

Bademe nasuvo propržite da dobiju svetlosmeđu boju.

Endiviju i radič stavite u posudu za salatu, preko njih ćuretinu, kriške avokada i pečurke, prelijte polovinom sosa od marinade i pospite bademima. Drugu polovinu sosa stavite uz salatu, ko želi nek doda. Uz ovu salatu, u posebnoj posudi, poslužite krutone.

Susam salata

Susam salata

Susam salata

  • 1 skuvano pileće belo meso
  • 100 g susama
  • 200 g prepečenih oraha (ili lešnika)
  • 5 dl pavlake
  • so, biber

Belo meso skuvajte, ohladite i sitno iseckajte. Susam prepecite nasuvo. Orahe sitno iseckajte ili izdobite. Sve dobro izmešajte, začinite i sjedinite s pavlakom. Ukrasite po želji. Od ove količine dobiju se dve činijice. Služi se uz prepečen stari hleb ili pogaču.

Savet: Umesto da seckate orahe jedan po jedan, možete da ih stavite u duplu kesu i izdrobite oklagijom ili flašom.

Dva dresinga za salate

Za koju god salatu da se odlučite, potreban vam je i neki preliv (popularno, internacionalno – dresing). Evo dva recepta koja se najčešće koriste. Prvi je svakom poznat (da li je?), a drugi služi da salata postane kompletan obrok, naravno, uz dodatak krutona, jaja ili tračica grilovanog mesa. Zgodno za leto i vrele dane.

Dresing za salatu

  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike sirćeta ili limunovog soka
  • kašika začinskog bilja
  • malo soli

Dobro izmešajte ulje, sok limuna ili sirće, dodajte aromatično bilje, i pomešajte s povrćem za salatu (krastavac, zelena salata, kupus, endivija, rukola…). Po želji, možete da stavite i malo bibera.

Salata je još bolja uz dresing

Salata je još bolja uz dresing

Salatni preliv od fete

  • kašika vinskog sirćeta
  • malo soka limuna
  • 5 kašika ulja
  • 30 g feta-sira
  • biber

Pomešajte sirće, sok limuna i ulje. Dodajte biber a zatim izgnječen sir. Ponovo dobro izmešajte. Ovaj preliv najčešće se koristi za salatu od paradajza, krastavca, zelene salate, šargarepe ili luka.

Izdvojeno za tebe

Letnje osveženje: Twist jagoda

Jedan od vaših omiljenih načina da se osvežite u vrelim danima podrazumeva voćni ukus? Dobro došli u Twist porodicu koja…

Zabavne aktivnosti koje će vam ulepšati boravak na plaži

Ako vas ne drži mesto čak ni na odmoru, evo aktivnosti koje će vam pomoći da se dodatno zabavite. Neke…

Nauka kaže da ishrana koja zasićuje može da bude efikasnija od keto ishrane

Isprobali ste sve moguće moderne načine ishrane – paleo dijetu, dijetu 30 dana, periodično gladovanje (da ne pominjemo num dijetu,…

Pica: Komplikovana jednostavnost

Tajna dobre pice je u dobrom testu. I tu se svaka priča o ovom omiljenom jelu širom sveta završava. Toliko…