Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Nauka kaže da ishrana koja zasićuje može da bude efikasnija od keto ishrane

AUTOR: CityMagazine 24 Jun, 2019
Nauka kaže da ishrana koja zasićuje može da bude efikasnija od keto ishrane

Prema dr Širin Panahi, postoji jedan bolji pristup, a zove se „ishrana koja zasićuje”. Nauka pokazuje da ona uspešno pomaže ljudima da kontrolišu telesnu težinu i zdravlje bez ekstremnih mera kao što je ograničavanje ili ukidanje celokupnih grupa namirnica (kao što su ugljeni hidati, na primer). Ali šta ona tačno predstavlja?

Prema članku koji je Panahi objavila u časopisu Scientific American, ishrana koja zasićuje je „ishrana koja se sastoji od zdravih namirnica koje posebno zasićuju, tj. namirnica koje daju osećaj sitosti i zadovoljstva”. To su namirnice bogate proteinima (kao što je riba), vlaknima (kao što su žitarice sa celim zrnom) i razno voće i povrće. Međutim, za razliku od mnogih modernih dijeta, ishrana koja zasićuje obuhvata zdrave masti (avokado, na primer) i čak i mlečne proizvode koji su bogati probioticima za dobar rad creva (uključujući jogurt i neprocesovani sir). Na spisku je i kapsaicin koji daje ljutinu papričicama.

Namirnice bogate proteinima zasićuju

Namirnice bogate proteinima zasićuju

„Ono što karakteriše ove namirnice jeste da svaka od njih ima osobine koje doprinose vašem zdravlju tako što umanjuje glad, smanjuje masti u organizmu, snižava šećer u krvi, poboljšava krvni pritisak ili ubrzava metabolizam”, objašnjava Panahi. A kada ih iskombinujete u svom planu ishrane, to bi moglo da bude pravo rešenje za održavanje zdrave telesne težine, kaže ona. Prema njenim rečima, 2017. godine je sprovedena studija u kojoj su učesnici bili ili na ishrani koja zasićuje (sa 20 do 25 odsto proteina) ili na normalnoj ishrani (sa 10 do 15 odsto proteina). Prva grupa je izgubila više kilograma i masti, osećala se sitijom i imala više šansi da održi taj način ishrane.

Naravno, jedna studija koja obećava samo je vrh ledenog brega. Ali smo mi spremni da je prihvatimo. Vreme je da se zaboravi keto ishrana.