Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Obroci sa zasićenim mastima mogu biti loši za koncentraciju

AUTOR: CityMagazine 21 May, 2020
Obroci sa zasićenim mastima mogu biti loši za koncentraciju

Masna hrana vam je možda prijala tokom karantina, ali novo istraživanje pokazuje da konzumiranje namirnica sa visokim procentom zasićenih masti može da umanji našu sposobnost da se koncentrišemo.

U eksperimentu državnog univerziteta u Ohaju učestvovala je 51 žena. Istraživači su testirali njihovu pažnju nakon što su one jele obrok sa zasićenim mastima i nakon što su jele sličan obrok sa nezasićenim mastima. Nakon analize rezultata, istraživači su otkrili da preveliki unos zasićenih masti utiče negativno na koncentraciju. Kada su učesnice eksperimenta jele obrok sa visokom dozom zasićenih masti, one su ostvarile za 11% gore performanse na odgovarajućim testovima pažnje nego kada su jele obrok sa visokim procentom nezasićenih masti.

„Prethodni radovi istraživača analizirali su veze između ove dve varijable u dužem vremenskom periodu. Neverovatno je da postoji kauzalan odnos između zasićenih masti i gubitka koncentracije nakon konzumiranja samo jednog obroka“, nije krila svoje iznenađenje Anelise Medison, glavni istraživač u ovoj studiji.

Ona je izjavila da bi bio primećen još veći efekat da su učesnici eksperimenta jeli obrok sa malo masti, umesto onog sa suncokretovim uljem, koje sadrži veliki procenat nezasićenih masti. Oba obroka su, naime, imala 930 kalorija i pripremljena su tako da budu slična onima iz restorana brze hrane.

Izvor: Neatorama