Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovi nezdravi sastojci se kriju u dečijoj hrani

AUTOR: CityMagazine 23 Aug, 2019
Ovi nezdravi sastojci se kriju u dečijoj hrani

Čak i kada mislite da svojoj deci spremate veoma zdravu hranu, u njoj možda ipak ima nekih štetnih sastojaka.

Navešćemo vam neke od njih kako bi ste znali šta treba da izbegavate kada birate namirnice za svoje najmlađe članove porodice.

Olovo

Tragovi olova nalaze se, između ostalog, u voćnim sokovima, jabukama, kruškama, hrani za bebe i povrću poput šargarepe i slatkog krompira. Otkriveno je da olovo uzrokuje probleme u ponašanju kao što su hiperaktivnost, agresija i nepažnja, kao i niži koeficijent inteligencije. Da biste smanjili dečiji unos olova, preporučuje se posluživanje hrane koja će blokirati apsorpciju olova, kao što su repa, zelje, konzervirani losos i mlečni proizvodi. Pored toga, hrana bogata gvožđem poput crvenog mesa, pasulja i sočiva, ako se uzima sa hranom sa visokim sadržajem vitamina C, može pomoći u apsorpciji gvožđa i dodatno blokirati apsorpciju olova. Neki primeri hrane sa visokim udelom vitamina C su paradajz, pomorandža, paprika, jagode i lubenice.

Šećer

Šećer se dodaje mnogim prehrambenim namirnicama za koje većina ljudi nikada ne bi pomislila da u sebi imaju šećer. Od kečapa i hleba pa do grickalica i žitarica – čak i prerađenom mesu dodaje se šećer. Jedan od primera namirnice sa šećerom koji je često previđen je jogurt, posebno voćne vrste koje sadrže oko 18 grama šećera.

Zasićene masti

Čvrste masti poput onih sadržanih u crvenom i prerađenom mesu, pržena hrana, mleko, sir, puter, peciva i kolači povećavaju rizik od dobijanja bolesti srca, kako kod odraslih, tako i kod dece.

Veštačke boje u hrani mogu izazvati razne bolesti

Veštačke boje u hrani mogu izazvati razne bolesti

Veštačke boje

Mnogo više namirnica nego što mislite sadrži ove hemikalije koje su napravljene u laboratoriji od sirove nafte. One su povezana sa raznim alergijama, sindromom iritabilnog kolona, migrenama i rakom štitne žlezde, bešike i bubrega. Kada kupujete proizvode za svoju decu, potražite lekove bez boje, piće i hranu koje dobija prirodnu boju od voća i prehrambene proizvode koji ne sadrže veštačke boje.

Veštački zaslađivači

Iako ih zdravstvena industrija koristi za proizvodnju niskokalorične i hrane bez šećera, veštački zaslađivači su štetni po zdravlje. Otkriveno je da uzrokuju gastrointestinalne tegobe sa problemima kao što su nadimanje, dijareja i nedostatak korisnih bakterija u vašem gastrointestinalnom traktu.

Trans masti

Trans masti su nezdrave za sve starosne grupe zbog načina na koji podižu holesterol i rizik od pojave srčanih bolesti – čak i kod dece. Treba izegavati sve proizvode na čijem pakovanju piše da sadrže sastojke koji su delimično ili potpuno hidrogenirani.