Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šta je to omnivorna ishrana?

AUTOR: CityMagazine 06 Jun, 2019
Šta je to omnivorna ishrana?

Autor: Karli Šuna

Prednosti

Omnivorna ishrana koja podrazumeva zdrave, celovite namirnice koristi prednosti i mesa i biljaka. Nemasno meso daje proteine, vitamine B grupe, vitamin E i minerale kao što su magnezijum, gvožđe i cink. Osim toga, sajt MyPyramid.gov navodi da vitamini i minerali prisutni u namirnicama biljnog porekla mogu da pomognu protiv gojaznosti i sprečavanju bolesti kao što su srčane bolesti, moždani udar, bolesti bubrega, gubitak kostiju, dijabetes i kancer. Isto tako, u jednom članku u časopisu American Journal of Clinical Nutrition se govori o studiji iz 1999. godine u kojoj je ustanovljeno da su učesnici na omnivornoj ishrani koji su učestvovali u vežbama snage dobili veću mišićnu masu bez masti od vegetarijanaca koji su radili iste vežbe.

Karakteristike

Usled raznovrsnosti omnivorne ishrane, ne postoji standardni plan ishrane kojeg se većina ljudi pridržava. Neki su primarno mesojedi i unose meso u okviru svakog obroka; drugi se drže „fleksitarijanske” ishrane i retko jedu meso. Kod najbalansiranijih planova omnivorne ishrane, obroci i užine sadrže namirnice iz svih pet grupa: mlečne namirnice, one bogate proteinima, voće, povrće i žitarice.

Foto:  Elena Schweitzer/iStock/Getty Images

Foto: Elena Schweitzer/iStock/Getty Images

Hranljivost

Iako osobe sa omnivornom ishranom vrlo verovatno dobijaju sve osnovne hranljive materije iz namirnica koje redovno unose, važno je voditi računa o hranljivosti. Ograničavanje potencijalno štetnih hranljivih materija kao što su natrijum, holesterol, trans masti, zasićene masti i dodati šećer može da pomogne u smanjenju rizika od kardiovaskularnih i drugih degenerativnih bolesti.

Namirnice

Prema rečima dr Džona Mekardla i Vegetarian Resource Group-a, omnivorna ishrana je oportunistička, to jest jede se ono što je na raspolaganju. Kod ljudi, takve namirnice često podrazumevaju proizvode za široku potrošnju i procesovane proizvode. Zdravije alternative su celovite namirnice, uključujući meso kao što je ćuretina, piletina, bezmasni mesni naresci, riba, mleveno goveđe meso i svinjetina. Tu spadaju i mlečni proizvodi i jaja. Namirnice biljnog porekla koje obično obezbeđuju glavne hranljive materije su žitarice sa celim zrnom, kao i sve vrste svežeg voća i povrća.

Foto: filipe varela/iStock/Getty Images

Foto: filipe varela/iStock/Getty Images

O čemu treba voditi računa

Uprkos potencijalnim prednostima, omnivorna ishrana ne garantuje bolje zdravlje ili optimalnu hranljivost. Posavetujte se sa lekarom o detaljima pre usvajanja novog plana ishrane. Dobra omnivorna ishrana podrazumeva balans, umerenost i pažnju.