Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

U Norveškoj je otvoren prvi podvodni restoran na evropskom kontinentu

AUTOR: CityMagazine 25 Mar, 2019
U Norveškoj je otvoren prvi podvodni restoran na evropskom kontinentu

Ovaj lokal površine 495 kvadratnih metara se nalazi u oblasti Lindesnes i spolja izgleda kao velika betonska cev koja klizi u vodu. Glavni arhitetka objekta, Run Grasdal, je izjavio da se odlučio za ovakav ulaz u restoran kako bi posetiocima omogućio postepen prelaz iz nadzemnog u podvodni svet i glavnu restoransku salu pet metara ispod nivoa mora.

Ona je sa jedne strane potpuno ograđena velikim staklenim zidom koji pruža savršen pogled na biodiverzitet Severnog mora. Enterijer je obojen nijansama plave, sive, tirkiz i drap boje, a budući da se lampe vrlo malo koriste, voda je ta koja daje osvetljenje sali za ručavanje.

Foto: Ivar Kvaal

Foto: Ivar Kvaal

Nameštaj je uglavnom od drveta. Njegov dizajn je namerno urađen u minimalističkom stilu kako bi zadržao fokus gostiju na morsko okruženje izvan restorana. Predmeti od keramike na stolovima su napravljeni od peska sa dna mora što još više doprinosi povezanosti enterijera objekta sa njegovom okolinom.

Foto: Inger Marie Grini/ Bo Bedre Norge

Foto: Inger Marie Grini/ Bo Bedre Norge

Arhitekte i dekorateri su se potrudili da celokupna atmosfera u restoranu bude što manje klaustrofobična, a sudeći po fotografijama koje imamo priliku da vidimo, rekli bismo da im je to pošlo za rukom.

Restoran Under nudi i vrhunsko gastronomsko iskustvo zahvaljujući prisustvu glavnog šefa Nikolaja Elitsgarda koji je imao iskustvo rada u restoranu nagrađenom Mišelin zvedicama. Hrana koja se služi je napravljena uglavnom od lokalnih sastojaka.

Foto: André Martinsen

Foto: André Martinsen

Već 7.000 ljudi je rezervisalo svoj sto u restoranu, a očekuje se da će on godišnje imati 12.000 gostiju. Za tipičnu večeru od 18 malih obroka zajedno sa pićem moraćete da izdvojite oko 380 evra. Ako ne žalite svoj novac i želite da iskusite nešto drugačije, rezervišite svoj sto na ovoj adresi.