Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Udruženje sirara prvi put u Srbiji

Šta čini dobar i kvalitetan sir, sa kojim namirnicama možemo uparivati različite vrste, koja vina idu uz kamamber i bri, a koja uz ementaler i kačkavalj? Na ova pitanja odgovorio je Rolan Bartelemi, čuveni francuski majstor sira i predsednik Međunarodnog udruženja sirara koji je u Beograd došao na poziv kompanije Mlekoprodukt. Prilikom prvog zasedanja ovog udruženja u Srbiji, zbog izuzetnog doprinosa promovisanju sira i sirarske delatnosti, medaljom „Bratstva svetog Igizona“ u Francuskoj ambasadi je odlikovano devetoro ličnosti iz javnog života Srbije.

U redove bratstva, koje je deo Međunarodnog udruženja sirara, primljeni su Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji, Goran Knežević, ministar privrede, Gijom Iskander, šef kuhinje restorana Langouste iz Beograda, Kventin Roaje, predsednik kompanije Delhaize, Goran Kovačević, generalni direktor trgovinskog lanca Gomex, Sreten Radović, direktor izdavaštva kompanije Ringier Axel Springer, Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino i član borda Udruženja somelijera Srbije, Tijeri Leforestije, komercijalni direktor grupe Savencia. Generalni direktor kompanije Mlekoprodukt, Andrej Beslać odlikovan je ranije tog dana.

Novoimenovani članovi iz Srbije

Novoimenovani članovi iz Srbije

Novoimenovani članovi imaće ulogu da nastave širenje tradicije proizvodnje i konzumiranja sira na lokalu i na taj način obezbede veću vidljivost domaćih proizvoda iz ove industrije.

„Sirevi su toliko omiljeni među ljudima zbog raznovrsnosti ukusa koje pružaju, a koji su uslovljeni vrstom, teksturom, poreklom. Putujući svetom i otkrivajući različite sireve, shvatio sam da, iako je o istoj vrsti reč, svaki proizvođač doda malo nečeg svog u recepturu i učini ga potpuno drugačijim. Zato mi je izuzetno drago da naše udruženje ima članove i u Srbiji koji će pomoći da promovišemo raznolikost i bogatstvo ukusa sa ovih prostora”, izjavio je Rolan Bartelemi.

Međunarodno udruženja sirara postoji već pola veka, broji 7.000 članova u 45 država. Ordenom Bratstva svetog Igizona, koje je deo udruženja, odlikuju se gastronomi, ugostitelji, novinari, predstavnici javne i političke scene, ali i svi ljubitelji sira koji su svojim javnim angažovanjem doprineli popularizaciji ovog proizvoda.