Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Zašto je važno da deca jedu hleb?

Pravilan rast i razvoj dece ne može da se zamisli bez hleba i to ne samo iz tradicionalnih razloga, kao što su da se dete ne pušta u školu bez kriške hleba sa džemom ili kada kaže da je gladan da dobije odgovor: „Sad ću da ti namažem nešto na hleb“. Hleb i cerealije su bogat izvor vlakana, ugljenih hidrata, proteina i brojnih vitamina i minerala. Ova grupa namirnica treba da čini glavni izvor energije u ishrani. Žitarice su sastavni deo zdrave ishrane jer obezbeđuju hranljive materije za normalan rast i razvoj dece.

Preporuke za ishranu dece, prema podacima zvanične agencije vlade Australije, koja se bavi zdravljem nacije i medicinskim istraživanjima, savetuju unos raznovrsnih, uglavnom celih žitarica i/ili varijanti hleba, cerealija, pirinča, testenine, rezanaca, palente, kuskusa, ovsa, kinoe i ječma bogatih vlaknima. Tu ne spadaju prehrambeni proizvodi od rafinisanih žitarica (cerealija) sa visokim sadržajem dodatog šećera, masti (naročito zasićene masti) i/ili soli, natrijuma, kao što su kolači i keks.

Koliko porcija hleba i cerealija deca treba da jedu?

Deci treba davati različite vrste hleba i cerealija svakog dana, i to uglavnom od celog zrna. Preporučene dnevne porcije za decu i adolescente zavise od stepena aktivnosti, starosti i zdravstvenog stanja, a kreću se od dve do pet. Namirnice od celih žitarica su bilo koje namirnice koje sadrže sve delove žitarice, uključujući spoljašnji omotač, ljusku i klicu. Kod procesovanih, belih žitarica je ljuska odstranjena, a u njoj se nalaze mnoge hranljive materije; zato one imaju manju nutritivnu vrednost nego cele žitarice. Moguće je kupiti obogaćene žitarice i cerealije kod kojih je proizvođač zamenio uklonjene hranljive materije. Međutim, namirnice od celih žitarica su i dalje najbolja opcija.

Jedna porcija žitarica (hleba i cerealija) iznosi:

  • 1 parče hleba ili 1/2 srednje kifle ili lepinjice (40g)  – najmanje pola hleba koji deca jedu treba da bude od celog zrna ili hleb bogat vlaknima.
  • ½ šolje kuvanog pirinča, testenine, rezanaca, ječma, heljde, palente, kuskusa, kinoe (75–120g)
  • ½ šolje kuvanog griza (120g)
  • 2/3 šolje cerealija (30g) ili 1/4 šolje muslija (30g)
  • 3 krekera (35g)
  • 1 čajni kolačić (60g) ili 1 mali engleski mafin ili hlepčić (35g)
  • 1/4 šolje brašna (30g)