Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zašto su godži bobice toliko zdrave?

AUTOR: CityMagazine 06 Apr, 2020
Zašto su godži bobice toliko zdrave?

Iako su godži bobice vekovima prisutne u tradicionalnoj kineskoj medicini, zemlje Zapada su tek nedavno otkrile blagodeti ove čudotvorne namirnice. Najviše su rasprostranjene u Aziji, a one najbolje se mogu pronaći u severozapadnoj Kini, gde se tradicionalno uzgajaju, a zatim suše i distribuiraju u druge delove ove zemlje i čitavog sveta.

Reč je o veoma lekovitoj biljci, budući da su godži bobice bogate vitaminima A i C, kao i gvožđem, te aminokiselinama koje naše telo nije u stanju da proizvede, pa je neophodno da ih uzimamo putem hrane. Osim toga, one su vrlo bogate fitohemikalijama, odnosno organskim jedinjenjima kojih ima u namirnicama biljnog porekla koje nas štite od raka. Šolja godži bobica sadrži svega 70 kalorija, od toga 12 grama šećera, 9 grama proteina, 6 grama vlakana, kao i 150 % preporučene dnevne doze (RDA) vitamina A, 75% preporučene dnevne doze selena, 63% RDA vitamina B i 42% RDA gvožđa.

Ono što je jako zahvalno u vezi sa ovom namirnicom jeste što se može konzumirati u sirovom stanju (četvrtina šolje po porciji), ali i kao sok ili voćni čaj. Sve što je potrebno da uradite jeste da sipate godži bobice u šolju, prelijete vrućom vodom, zatim ostavite 5 do 10 minuta i zatim popijete kao ukusan topli napitak, a rehidrirane bobice nakon toga pojedete. Osim toga, možete ih dodati i u smuti ili ovsenu kašu za doručak, ali i u mafine i druge poslastice.  

U Aziji, doktori ih dodaju svojim biljnim mešavinama, a zatim koriste u procesu lečenja raznih bolesti, dok ih majke često daju deci budući da sadrže puno karotena, pa su dobre za vid. Pored toga, koriste se i za poboljšanje funkcije bubrega i jetre.

Ipak, uprkos svim navedenim lekovitim svojstvima, godži bobice nisu svemoćne, pa ih tako treba izbegavati u slučaju prehlade, upale grla ili dijareje. U svim drugim okolnostima, topla su preporuka!

Izvor: The List

Fotografije: Unsplash, Pinterest