Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 jednostavnih i dokazanih načina da se prevaziđe umor

AUTOR: CityMagazine 15 Aug, 2019
5 jednostavnih i dokazanih načina da se prevaziđe umor

Ponekad se svi osećamo pospano ili bezvoljno. Razlog može biti umor, loša ishrana ili prehlada. Ako malo dodatnog odmora ne pomogne, trebalo bi da proverite zdravstveno stanje. Depresija se takođe manifestuje umorom, pa je najbolje da se i to proveri.

Realnost je da većinu slučajeva umora izazivaju naši izbori životnog stila poput nedostatka fizičke vežbe, lošeg načina ishrane, prekomerne težine i previše kofeina ili alkohola. Da biste se oslobodili umora, morate da promenite način života.

Navodimo vam pet načina koji mogu pomoći u savladavanju umora.

1. Kretanje

Veliki umor izaziva neaktivnost. Ne znači da treba da trčite maraton, ali fizička aktivnost poput hodanja, vožnje biciklom ili plivanja će sigurno povećati nivo vaše energije. Posle vežbanja ćete se osećati snažnije, a to će delovati i na poboljšanje vašeg ukupnog kvaliteta života.

2. Pazite šta jedete i pijete

Ostanite hidrirani, ali ograničite količinu kofeina, alkohola i slatkih bezalkoholnih pića. Ako vam se javi želja za grickalicama, posegnite za onim koje su dobre protiv umora poput orašastih plodova (osim oraha), tamne čokolade i semenki bundeve. Jedite zdravo, posebno doručak, i ne preskačite obroke, jer ćete tako poboljšati nivo vaše energije. Ne zaboravite da unosite dovoljno voća, povrća, integralnih žitarica, belančevina i namirnica bogatih gvožđem.

Slušanje muzike može da vas opusti pa samim tim utiče i na smanjenje umora

Slušanje muzike može da vas opusti pa samim tim utiče i na smanjenje umora

3. Spavajte više

Umor nije uvek uzrokovan nedovoljnim spavanjem, ali poboljšanje trajanja i kvaliteta vašeg sna je dobar način da se zaustavi umor na samom početku. Trikovi za bolji san uključuju odlazak u krevet i buđenje u isto vreme svakog dana (možda ne i vikendom kada možete malo duže da spavate). Ograničite upotrebu kofeina, posebno uveče. Pronađite način da se opustite pre odlaska u krevet poput vežbi disanja ili meditacije. Jedite hranu za koju je poznato da vam pomaže da zaspite. Izbegavajte uzimanje pomagala za spavanje, jer oni nisu dugoročno rešenje.

4. Spoznajte svoj ritam

Da li ste jutarnja osoba koja se budi puna energije ili ste noćna ptica? Ove individualne razlike u dnevnoj energiji uzrokovane su našom strukturom mozga i genetikom. Ako ste svesni prirodnih ritmova svog tela, možete odrediti obavljanje svojih dnevne zadataka i obaveza kada su vam nivoi energije na vrhuncu.

5. Smanjite stres u svom životu

Stres može biti jako težak za vaše telo. Hronični stres vas dovodi u režim borbe ili bega koji uzrokuje da oslobađate kortizol i adrenalin, plus ako ste pod stalnim pritiskom, to može dovesti do umora. Postoje odlične opuštajuće aktivnosti koje možete uvesti u svoju svakodnevnu rutinu kako biste umanjili stres. Slušanje muzike tokom posla, čitanje, druženje sa prijateljima, pevanje, bavljenje jogom, tai chi ili meditacija mogu vas opustiti i pomoći vam da prevaziđete stres.