Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li i muškarci imaju biološki sat?

AUTOR: CityMagazine 24 May, 2019
Da li i muškarci imaju biološki sat?

Svima je već poznato da odlaganje trudnoće može da donese ozbiljne zdravstvene probleme i kod majki i kod dece. To je još odavno nazvano biološkim satom, ali sada jedno novo istraživanje pokazuje da, uprkos uvreženom mišljenju, i muškarci imaju neku vrstu biološkog sata.

Do sada smo verovali kako godine u kojima muškarac odluči da ima decu ne utiču na trudnoću niti na zdravlje deteta. Nedavno je završeno istraživanje koje je obuhvatilo 40 godina podataka o uticaju starosti roditelja na plodnost, trudnoću i zdravstveno stanje deteta tokom godina. Zaključak je da muškarci stariji od 45 godina stavljaju u opasnost svoju partnerku prilikom trudnoće, kao i dete koje može imati razne zdravstvene komplikacije.

Rezultati istraživanja stigli su baš u vreme kada je prisutan trend da muškarci sve više odlažu dobijanje dece i kada je sve više beba rođenih sa očevima starijim od 45 godina. Primećeno je da ti muškarci imaju manju plodnost i da svoje partnerke mogu dovesti u opasnost od dijabetesa i preranog rođenja bebe. Takođe, ta deca mogu imati manjak kilaže po rođenju, urođenu bolest srca ili rascep usta.

Plodnost se menja tokom godina kod oba pola (Foto: Unsplash)

Plodnost se menja tokom godina kod oba pola (Foto: Unsplash)

Ove opasnosti povećavaju se kako dete raste i obuhvataju povećani rizik od kancerogenih, psihijatrijskih i kognitivnih problema, kao i autizma. Procenjuje se da je prirodni proces starenja glavni uzrok tome, ali ističe se da u ovom trenutku nema dovoljno podataka o konačnom zaključku. Nivo testosterona opada kod muškaraca sa godinama i to utiče na kvalitet sperme, što je najverovatniji uzrok spomenutih problema. Očekujemo još istraživanja na ovu temu i možda promenu razmišljanja kod budućih roditelja.