Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li je bezbedno da putujete avionom ukoliko ste trudni?

AUTOR: CityMagazine 30 Nov, 2019
Da li je bezbedno da putujete avionom ukoliko ste trudni?

Trudnoća je uzbudljivo vreme ispunjeno anksioznošću za ženu i njenog partnera – a još više ukoliko treba da putujete. Smatra se da putovanje avionom nije opasno u trudnoći, ali postoji nekoliko mera predostrožnosti koje bi trebalo da preduzmete pre nego što poletite.

Da li je letenje tokom trudnoće bezbedno?

Da, letenje nije opasno za buduće majke i njihove bebe, pod uslovom da se trudnoća klasifikuje kao „nekomplikovana”. Nekomplikovanom trudnoćom nazvana je ona u kojoj majci nije neophonda dodatna nega zbog stanja poput visokog krvnog pritiska ili gestacijskog dijabetesa.

Kada je najbolje vreme za letenje?

Letenje je sigurno za sve žene do otprilike 36. Nedelje trudnoće. Međutim, tokom prvog tromesečja (do 14. nedelje), letenje može biti neugodnije zbog simptoma kao što su mučnina, umor i generalni osećaj ošamućenosti. Prvo tromesečje je takođe period u kome je žena izložena većoj opasnosti od pobačaja, a odlazak van grada može značiti manje konzistentnu medicinsku negu ako se bilo šta desi – mada je važno imati na umu da letenje ne uzrokuje ili pogoršava šansu za pobačaj.

Drugo tromesečje između 14. i 28. nedelje obično se smatra najboljim trenutkom za putovanje – imaćete više energije i letenje neće biti toliko iscrpljujuće kao tokom trećeg tromesečja.

Kada ste trudni, najsigurnije vreme za letenje je pre 36. nedelje, ako nosite jednu bebu i pre 32. nedelje, ako nosite blizance, a trudnoća je okarakterisana kao nekomplikovana. Većina avio-kompanija ne dozvoljava ženama da lete posle 36. nedelje, ali važno je da to pre leta i proverite.

Posle 28. nedelje trudnoće, avio-kompanije mogu zatražiti pismo lekara ili babice, u kome se potvrđuje da žene nemaju povećan rizik od komplikacija.

Izvor: Independent

Fotografije: Unsplash