Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li je vazduh u zatvorenom zagađenji od onog spolja?

AUTOR: CityMagazine 07 Nov, 2019
Da li je vazduh u zatvorenom zagađenji od onog spolja?

Kada pomislimo na zagađenje vazduha, prva asocijacija su nam dim koji kulja iz fabrika i izduvni gasovi automobila. Dakle, mahom verujemo da nam veća opasnost preti dok smo na otvorenom nego u zatvorenim prostorijama. Međutim, da li je baš tako? Dragi naši, odgovor na ovo pitanje očekuje vas u nastavku, zato pažljivo čitajte…

Prema rezultatima jednog istraživanja, vazduh u stambenim objektima ili na radnom mestu često je zagađeniji od onog napolju. Ovo ne bi bilo toliko zabrinjavajuće da većina ljudi ne provodi 90 procenata vremena upravo u zatvorenom prostoru, bilo da je u pitanju stan, škola, kancelarija ili neki drugi objekat.

Vazduh u domaćinstvima predstavlja kombinaciju spoljnih zagađivača, kao što su fabrike i prevozna sredstva, i unutrašnjih, u koje se ubrajaju: izvori zagrevanja, stambena građa, instalacije i dekor, električni uređaji. Sredstva za čišćenje prostorija takođe utiču na pogoršanje vazduha koji udišemo. I, na kraju, ne treba zaboraviti ni ljude koji borave u zatvorenom, a među njima ima pušača i vlasnika ljubimaca.

Kakav vazduh udišemo u svojim domovima, a kakav na ulici?

Gorepomenuto istraživanje nametnulo je temu o kojoj se ne govori dovoljno, a to je – kakav vazduh udišemo svakog dana u svojim domovima. Ovaj problem posebno se odražava na decu, penzionere i osobe sa respiratornim smetnjama ili kardiovaskularnim bolestima. Kada su u pitanju korisnici domova za stara lica, rezultati druge studije uočili su negativan uticaj vazduha u prostorijama na opšte stanje pacijenata. Ne treba zaboraviti ni podatak da opadanje indeksa kvaliteta vazduha utiče na smanjenje produktivnosti za čak 5 procenata. Iz svega navedenog, može se izvući zaključak da zagađenje u zatvorenom negativno utiče na celokupan kvalitet naših života.

Stručnjaci iz ove oblasti preporučuju ugrađivanje senzora u domovima, kako bismo saznali kakav vazduh udišemo i odakle tačno preti opasnost. Naravno, nisu svi u mogućnosi da novac ulože u jedan ovakav uređaj, te smo vam izdvojili nekoliko praktičnih saveta za održavanje životnog prostora lepšim.

Dobra ventilacija je ključna za poboljšanje vazduha u zatvorenim prostorijama. Zato posebnu pažnju obratite na grejna tela i klima uređaje. Ispravna ugradnja može značajno smanjiti izvor zagađenja. Važno je da izduvni ventil bude blizu peći ili izvora toplote. Mašina za sušenje veša svoje štetne produkte ne sme da zadržava u kupatilu ili prostoriji u kojoj se nalazi. Tečnosti i hemikalije za čišćenje odlažite na sigurnom i trudite se da ih što manje udišete. Smanjite upotrebu cigareta, mirišljavih sveća i kućnog roštilja. Zatim, držite prozore otvorene dok ih čistite, a nakon tuširanja uključite ventilator u kupatilu i pustite ga da radi narednih sat vremena. I, na kraju, odlična ideja svakako je kupovina prečišćivača vazduha.

Nadamo se da su vam ovi redovi podigli svest o prostoru u kome provodite najviše vremena, te da će vam naše preporuke poslužiti da ga poboljšate.

Izvor: Brightside

Fotografije: Unsplash