Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Dobra i ne tako dobra popularna zdrava hrana prema nutricionistima

AUTOR: CityMagazine 23 Apr, 2019

Da bi se razjasnila konfuzija oko zdrave hrane u trendu, nutricionisti su izdvojili nekoliko namirnica koje su dobre, i nekoliko njih za koje se to baš i ne bi moglo reći…

Dobre namirnice:

Kurkuma

Kurkuma je vrlo zdrav i delotvoran začin

Kurkuma je vrlo zdrav i delotvoran začin

Kurkuma je moćan antioksidant i dodaje se svemu od kafe do grilovanog povrća i supe. Kurkuma pruža živopisnu žutu boju i daje pikantan ukus jelima. Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, prodaje se kao anti-inflamatorni dodatak. Istraživanja pokazuju da anti-inflamatorna svojstva kurkumina mogu pomoći u ublažavanju artritisa i mogu smanjiti rizik od razvoja Alchajmerove bolesti. Da biste povećali zdravstvene prednosti kurkume, kombinujte je sa crnim biberom. Sam po sebi, kurkumin se slabo apsorbuje. Crni biber sadrži jedinjenje koje se zove piperin, koje dramatično povećava količinu kurkumina apsorbovanog i zatim korišćenog od strane tela.

Kombuha

Kombuha je simbiozna mikrobiološka kultura. Kad to kažemo mislimo da ona, iako se često pominje kao gljiva, u sebi sadrži i kombinaciju određenih bakterija koje su dobre za naša creva. Ova specifična kombinacija mikroba je baš to što je čini posebnom i lekovitom i po toj svojoj karakteristici ona je jako slična kefiru.

Sok od celera

Sok od celera jeste zdrav, ali ne i nezamenljiv

Sok od celera jeste zdrav, ali ne i nezamenljiv

Pre nego što svakog jutra počnete da ispijate čašu soka od celera, imajte na umu da ova „zdrava“ hrana verovatno neće da vas izleči ukoliko ste ozbiljno bolesni. Nijedna hrana ne može da izleči sve vaše bolesti, a tvrdnje da sok od celera može samostalno izlečiti ozbiljna medicinska stanja nije dokazana ni u jednoj naučnoj studiji. Ukratko, ako volite sok od celera, pijte ga. Ako ne, ima još puno zelenog povrća koje vam može dati zdravstveni podsticaj.

Ne tako dobre namirnice: 

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje zapravo nije toliko zdravo kao što ste mislili

Kokosovo ulje zapravo nije toliko zdravo kao što ste mislili

Kao i agava, kokosovo ulje je još jedna hranljiva zdrava hrana koju treba konzumirati umereno. Svako ulje ima neku kombinaciju zasićenih i nezasićenih masti, ali kokosovo ulje je gotovo u potpunosti sastavljeno od zasićenih masti.

Agava

Ovaj prirodni zaslađivač iz biljke agave ima veći sadržaj fruktoze, što ga čini i slađim. Ovo može zvučati kao dobra stvar, ali kada se jede sa viškom fruktoze može izazvati probleme za jetru.

Detoks sokovi

Detoks je dobar, ali samo ako se primenjuje umereno

Detoks je dobar, ali samo ako se primenjuje umereno

Detoks se često predstavlja kao magično rešenje, ali problem je što ono nije održivo na duge staze. Često se pod čišćenjem organizma podrazumeva konzumiranje tečne hrane koja ne može da nam obezbedi dovojno energije ili hranljive sastojke koji su svakodnevno neophodni našem organizmu. Osim toga, ulogu čišćenja organizma svakodnevno vrši naša jetra.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

5 suludih svetskih rekorda u prežderavanju

Takmičenja u jedenju različitih stvari su istovremeno intrigantna i odvratna. Za mnoge od nas to je jedna od onih tema…

Heliocare Ultra D kapsule: Za duplo uživanje pod suncem

Sa dvostruko većom koncentracijom Fernblock, delovanje Heliocare Ultra D kapsula je pojačano i dodatkom vitamina C i E, kao i…

Ko će biti najbolji pekar Srbije?

Najtalentovaniji domaći pekari imaju priliku i ove godine da se bore za prestižnu titulu najboljeg profesionalnog i mladog pekara Srbije.…

Balans+ samouslužne stanice za bicikle na još dve lokacije u Beogradu

Kompanija Imlek u skladu sa vrednostima koje promoviše brend Balans+ nastavlja akciju postavljanja samouslužnih servisa za bicikle, a Beograd je…