Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Evo kada je najbolje da tokom dana unosite vitamin C

AUTOR: CityMagazine 17 Mar, 2019
Evo kada je najbolje da tokom dana unosite vitamin C

Vitamin C može da učini dosta za vaše telo, ali ne ukoliko vam izaziva mučninu ili zaboravite da ga uzimate svakoga dana. Vitamin C je antioksidantska elektrana koja može pomoći da se skrati trajanje običnih prehlada i poboljša zarastanje nakon operacije. Ali da biste dobili najviše od vaših suplemenata, morate uzeti vitamin C u pravo doba dana.

Takođe poznat kao L-askorbinska kiselina, vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi. To znači da se lako apsorbuje u tkivo. Za razliku od vitamina topljivih u mastima, vitamini koji su rastvorljivi u vodi ne mogu se čuvati u vašem telu, tako da morate redovno dopunjavati vitamin C jedući hranu bogatu njime ili uzimanjem suplemenata. Višak vitamina C i drugi vodorastvorljivi vitamini se uklanjaju iz vaše krvi putem bubrega i izlučuju urinom.

Neophodno je svakodnevno obnavljanje zaliha vitamina C u organizmu

Neophodno je svakodnevno obnavljanje zaliha vitamina C u organizmu

Stručnjaci Nacionalnog instituta za zdravlje preporučuju da muškarci unose 90 miligrama vitamina C dnevno, a žene 75. Ako pušite, dodajte 35 mg tim vrednostima jer pušenje može da iscrpi količinu vitamin C u organizmu.

Dakle, koje je najbolje doba dana za uzimanje vitamina C? Robert Zembroski, specijalista za funkcionalnu medicinu u Darienu kaže da ga treba uzimati posle obroka. Vitamin C je visoko kiselinski pa može izazvati mučninu kada se uzima na prazan stomak. Neki stručnjaci predlažu i uparivanje sa obrokom kako bi se sprečila mučnina.

Najbolje ga je unositi u organizam nakon obroka

Najbolje ga je unositi u organizam nakon obroka

Druga mogućnost je da podelite svoje doze, kaže Zembroski. To može poboljšati apsorpciju, smanjiti šansu za pojavu mučnine, a može pomoći i u održavanju visokog nivoa krvi tokom celog dana, jer nećete izlučiti toliko urina. Raspoređivanje doze nakon istog obroka (ili više dnevnih obroka) svaki dan će vam pomoći da se setite da ga uzmete.