Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Evo šta znači kada vam „igra” oko

AUTOR: CityMagazine 28 Apr, 2019

Šta je treperenje oka?

Uprkos nazivu, vaše oko se uopšte ne kreće. Pomera se očni kapak. Treperenje očnih kapaka je prilično uobičajeno i obično se ne treba brinuti zbog toga. Stanje privremenog ili dugotrajnog treperenja oka se naziva miokimija i rezultat je nevoljnog zatajenja neurona koji stimulišu mišiće vaših kapaka.

Šta uzrokuje ovu pojavu?

Postoji nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih vaši kapci trepere. Stres, višak kofeina, dehidracija, umor, naprezanje očiju, alkohol, suvo oko, problemi sa ishranom, alergije.

Veoma retko, treperenje oka može biti znak određenih poremećaja u mozgu i nervu, ali onda je ono propraćeno drugim znakovima i simptomima.

Treba potražiti medicinsku pomoć ako treperenje traje duže (jedna do tri nedelje), i ukoliko se dešava na drugim delovima lica, a oči su crvene, otečene ili imaju iscedak.

Problem se najčešće rešava sam od sebe

Problem se najčešće rešava sam od sebe

Kako zaustaviti igranje oka?

Očigledan odgovor je da se regulišu potencijalni uzroci treperenja oka da bi se videlo da li to pomaže. Više spavajte, smanjite količinu kofeina, zadržite oči hidrirane kapljicama i učinite sve što možete da smanjite stres. Neki kućni lekovi uključuju  držanje hladnih ili toplih obloga za oči. Međutim, stanje se uglavnom rešava samo od sebe.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Tihi simptomi anemije koje ne treba ignorisati

Ako se konstantno osećate onemoćalo, možda je vreme da povećate unos gvožđa i vitamina B12.

Kako da izaberete zdraviju hranu za Uskrs

Uskrs je praznik koji slavimo sa porodicom i prijateljima – obično okupljeni oko bogate trpeze sa sve specijalnim desertom na…

Iva: Restoran u koji vredi doći ponovo

Maštovito i magično, lucidno i lepršavo, inovativno i inspirativno, skladno i suptilno... samo su neki od utisaka koje nosimo nakon…

Sedam načina da lakše ustanete rano ujutro da biste vežbali

Evo šta ja radim da bih ustala rano ujutro i vežbala – i dobro se osećala zbog toga. Oduvek više…