Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako da proverite da li vam se zakačio krpelj?

AUTOR: CityMagazine 24 Aug, 2019

To su sićušna stvorenja koja se nalaze u šumi, močvarama, travnjacima i parkovima. Mladi krpelji mogu biti mali poput semena maka, dok stariji izgledaju poput sićušnog pauka. Krpelji mogu ponekad preneti bolesti na ljude, uključujući i lajmsku bolest. Međutim, treba znati i to da nije svaki krpelj zaražen, i da neće baš svaki da vam prenese bolest.

Znakovi lajmske bolesti uključuju kružni crveni osip i simptome nalik gripu. Ako se infekcija ne leči brzo antibioticima – može prouzrokovati nervne i srčane probleme, bol i oticanje u zglobovima i probleme sa koncentracijom. Brzo i bezbedno uklanjanje krpelja značajno smanjuje rizik od bolesti.

Crveni osip povezan je sa Lajmskom bolešću

Crveni osip povezan je sa Lajmskom bolešću

Pa, kako proveriti da li vam se negde zakačio krpelj?

Ako ste bili u blizini neke visoke trave, grmlja, šumovitih biljaka ili čak u vašem dvorištu ili bašti, trebalo bi da izvršite detaljnu proveru. To uključuje proveravanje svakog dela vašeg tela. Obavezno proverite između zglobova (iza kolena, laktova, pazuha), iza ušiju i bilo kog dela tela prekrivenog dlakom (iza vrata), jer krpelji vole topla, tamna mesta. Ako ste sa psom otišli na planinarenje, proverite da li je i on možda zakačio nekog krpelja.

Kako izgleda ujed krpelja?

Ujed krpelja obično rezultira malim crvenim izbočinama – slično ubodu komarca – i verovatno će nestati nakon nekoliko dana. Izraziti crveni osip povezan sa lajmskom bolešću je kružnog oblika i formira obrazac poput bikovog oka – ali važno je napomenuti da neće svi koji dobiju lajmsku bolest dobiti i osip.

Svetska zdravstvena organizacija ističe da je većina uboda krpelja bezopasna i da samo mali broj krpelja prenosi bakterije koje mogu izazvati lajmsku bolest kod ljudi.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Ovi nezdravi sastojci se kriju u dečijoj hrani

Čak i kada mislite da svojoj deci spremate veoma zdravu hranu, u njoj možda ipak ima nekih štetnih sastojaka.

City letnja preporuka #8: Home Made Company deserti u Coffee Room-u

Coffee Room na Topličinom vencu („kod Palasa“) sjajna je lokacija za druženje, kraće poslovne sastanke, lagani slani obrok (sendviče i…

Nove kuhinje: Svetski meni

Svet je jedan ogroman lonac koji krčka već hiljadama godina, pa ipak, uvek ima šta novo da se proba i…

Ove namirnice su prirodno bogate vitaminom B12

Postoji 13 poznatih vitamina koji su ljudskom telu potrebni za redovan rast i razvoj, a više od polovine njih čine…