Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako se netolerancija na određene namirnice odražava na kožu

AUTOR: CityMagazine 08 Jan, 2019
Kako se netolerancija na određene namirnice odražava na kožu

Opšte je poznato da se sve što unosimo u organizam i te kako odražava na naš izgled. Ukoliko konzumiramo zdravu hranu i vodimo računa o unosu alkohola, šećera i masti, naš ten biće čist, a koža sjajna i glatka. No, uprkos nezi i balansiranoj ishrani, problemi sa kožom su neminovni. Koji su uzročnici ovog zdravstvenog i estetskog problema, te kako da se što lakše izborite sa njim saznajte u tekstu koji sledi.

Naime, izgled kože lica u velikoj meri zavisi od digestivnog trakta. Dermatološkinja Nigma Talib tvrdi da na osnovu samo jednog pogleda na lice pacijenta može da zaključi koju hranu on konzumira, odnosno na koje namirnice je netolerantan. Verovatno ste i sami primetili da vam pojedine namirnice prijaju manje od drugih, te da često nakon konzumiranja kafe kuburite sa tamnim kolutovima oko očiju, ili pak da vam se obrazi jako zarumene nakon čaše vina… Ovi simptomi nisu nikakva slučajnost već jasni pokazatelji netolerancije vašeg organizma na određene namirnice. Bilo da je reč o šećeru, laktozi, vinu ili glutenu, sledeće ilustracije jasno otkrivaju kako se netolerancija na njih reflektuje na koži.

Netolerancija na šećer, odnosno laktozu

Netolerancija na šećer, odnosno laktozu

Netolerancija na šećer

Karakteristike: brazde i bore po čelu, kesice ispod očiju, mitiseri po celom licu, tanka koža, sivkast ten

Uzročnik: Mogući uzročnik ovog problema je bakterija koja živi u crevima. Naime, na osnovu mape lica (antičke teorije o vezi između lica i drugih delova tela), digestivni trakt je povezan sa čelom na kome se mogu uočiti bubuljice i druge nesavršenosti na koži.

Netolerancija na laktozu

Karakteristike: Natečeni kapci, podočnjaci, tamni kolutovi oko očiju, sitne bubuljice u predelu brade

Uzročnik: Netolerancija na laktozu utiče na imuni sistem i manifestuje se natečenim kapcima i umornim izgledom očiju. Estrogen i progesteron koji se nalaze u mleku, dovode do povećanog stvaranja ćelija kožnog tkiva što podstiče stvaranje zapušenih pora i masne kože, odnosno bubuljica.

Netolerancija na vino, odnosno gluten

Netolerancija na vino, odnosno gluten

Netolerancija na vino

Karakteristike: izražene bore između obrva, crvenilo na obrazima, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža

Uzročnik: Alkohol dehidrira kožu, što samo dodatno pospešuju stvaranje bora. Na osnovu pomenute mape lica, regija između obrva usko je povezana sa stanjem jetre, te ukoliko imate navedene simptome, bolje bi bilo da se klonite vina.

Netolerancija na gluten

Karakteristike: Naduti, crveni obrazi, tamne mrlje i bubuljice u predelu brade

Uzročnik: Ukoliko ste netolerantni na gluten, vaš imuni sistem reaguje tako što stvara hormonski disbalans, a kao posledica toga javljaju se bubuljice u predelu brade.

Dakle, poruka je jasna – ukoliko ste se prepoznali među nekim od ova četiri tipa kože, povedite računa o ishrani i izbacite, ili makar smanjite upotrebu sporne namirnice. Na ovaj način eliminisaćete ne samo estetske, već i zdravstvene probleme koji nikako nisu zanemarljivi.