Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako ublažiti simptome uboda insekata

AUTOR: CityMagazine 05 Aug, 2019
Kako ublažiti simptome uboda insekata

Nekada se čini da ih ima svuda i da baš vas prate, a svrabež koji vam ostave „na poklon” može da bude nesnosan.

Većina uboda će izazvati blagu iritaciju te ubodeno područje može biti crveno i naduto, a obično i svrbi. Kada primetite da ste ugriženi ili ubodeni, odmah dezinfikujte to područje. U slučaju da je žaoka još uvek prisutna u vašoj koži, treba je što pre ukloniti sterilisanom pincetom. Ako nemate ništa sterilno, ključala voda će ubiti većinu bakterija. Zatim ponovo operite područje sapunom i vodom i pazite da ga ne pokrijete. Za većinu ugriza ili uboda, može vam pomoći hladna obloga, poput vlažne krpe ili leda umotanog u peškir.

Antihistaminici su delotvorni u ublažavanju svraba

Antihistaminici su delotvorni u ublažavanju svraba

Postoji i nekoliko stvari koje možete koristiti iz apoteke da ublažite svrab. Antihistaminik je prilično delotvoran za ublažavanje tih simptoma.

Lekovi poput sirovog meda ili lešnika koji se utrljaju na mesto uboda takođe mogu smanjiti oticanje i bol. Još jedan kućni lek koji možete probati je zgnječena tableta aspirina. Sadrži acetilsalicilnu kiselinu koja ublažava bol. Samo sipajte dve tablete u malu količinu vode da biste napravili pastu. Utrljajte je po površini i operite je nakon nekoliko minuta. Aloe vera je takođe odlična za leto – možete je gajiti na prozoru i po potrebi odrezati komadić njenih mesnatih, gelastih listova. Vrlo je efikasna u smanjenju svrba i bola kod ugriza i uboda insekata.

Naravno, ako primetite bilo kakve znakove infekcije, trebalo bi da posetite lekara.