Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
More ili planina, pitanje je sad

Ove godine letnji odmor poprimio je drugačiji oblik, te se mnogi odlučuju da slobodne trenutke ili vikend provedu na planini, nasuprot dosadašnjem trendu odlaska na more. Međutim, ima i onih koji se upravo sada sunčaju na plaži, jer nisu hteli da se odreknu blagodeti plivanja. Činjenica je da su obe destinacije poželjne i dobre, kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje, svaka na svoj način. Izbor uglavnom biva određen ličnim preferencijama, a u nastavku pročitajte šta je prednost mora, a šta planine, ukoliko i dalje imate dilemu…

More

Foto izvor: juliaberolzheimer.com/

Sunce i talasi bez ikakve sumnje gode organizmu. Umereno izlaganje zracima, naravno uz preporučene mere i upotrebu krema za sunčanje, utiče na sintezu vitamina D, koji je od velike važosti za pravilno funkcionisanje kostiju i kože. Pored toga, on pozitivno utiče na raspoloženje i smanjuje pojavu autoimunih oboljenja. Sa druge strane, morska voda blagotvorno deluje na jačanje imunog sistema, i izbacivanje toksina, te isceljuje rane i povrede. Morski vazduh je odlična zamena za zagađeni gradski, makar i privremeno. Jod povoljno utiče na respiratorne organe, pre svega pluća i bronhije, ali i otčepljuje zapušen nos. Naposletku, morski ambijent predstavlja pravi izbor za sve one koji su alergični na polen, koji zadaje probleme tokom letnjih meseci. Međutim, važno je da je mogućnost za raznošenje manja, jer nema toliko zelenih površina, a tu je i prijatan povetarac.

Planina

Foto izvor: frenchyfancy.com

Ove godine odlazak u planinske krajeve čini se kao bolje rešenje, jer možete da se osamite i održavate socijalnu distancu. Naravno, tu nije kraj pogodnostima koje nadmorska visina nudi, a tu pre svega izdvajamo svež vazduh i brojne aktivnosti. Poznato je da sportisti upravo tamo treniraju, kada god im se za to ukaže prilika. Najbolje je da visina ne prelazi 2.500 metara, a ne treba izgubiti iz vida da je potrebno vreme za aklimatizaciju. Ako se osvrnemo na alergije, planina je odlično tlo za suzbijanje tegoba. Grinje su poznate kao izazivači astme, ali im ovakvi uslovi ne pogoduju.

Sve u svemu, u današnjem duelu nemamo pobednika, te vam ostavljamo da sami prosudite šta je ovog leta bolja opcija za vas i vašu porodicu. Srećan put i lep odmor!

Izvor: Grazia Italia

Naslovni kolaž: fotografija levo: departmentofwandering.com; fotografija desno: solarpoweredblonde.com