Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Morska ili kuhinjska so: Koja je bolja?

AUTOR: CityMagazine 23 Mar, 2019

Izgleda da ipak nije. Mnogi ljudi misle da je morska so bolja zbog svojih minerala – ali morska i kuhinjska so imaju istu osnovnu nutritivnu vrednost, prema Majo klinici. Ove dve vrste soli takođe imaju sličnu količinu natrijuma prema težini.

Morska i kuhinjska so imaju istu nutritivnu vrednost

Morska i kuhinjska so imaju istu nutritivnu vrednost

Prema studiji objavljenoj u časopisu Science and Technology Journal, morska so ima više minerala u tragovima. U mnogim slučajevima, tu je i plastika. Da, plastika! Problem se javlja, zahvaljujući plastičnim kesama i drugim ostacima na vodenim tokovima. Većina brendova morske soli sadrži plastične mikročestice.

Proizvedena u rudnicima soli, tradicionalna kuhinjska so je prerađena više od morske soli. To znači da je uglavnom lišena prirodnih minerala, pa odatle i dolaze negativni stavovi prema kuhinjskoj soli. Vredi napomenuti, međutim, da su od 1920-ih, proizvođači dodavali jod obrađenoj soli. To je važan mineral za funkcionisanje štitne žlezde. U isto vreme, previše soli bi moglo da dovede do raznih oboljenja.

Ključ je u umerenosti

Ključ je u umerenosti

Kada je reč o unosu soli, najbolje je da budete umereni. Nijedna vrsta soli nije bolja, tako da ne možete pogrešiti ako smanjite unos.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Da li perete zube na pravi način?

Da li je minut pranja zuba ujutru dovoljan za ceo dan? Da li su sve paste jednako efikasne u borbi…

Makaronsi: Istorija ukusne poslastice

Omiljena francuska poslastica, ljupki kolačići makaronsi, danas slave rođendan! Različitih boja, hrskave spoljašnjosti i ukusnog fila, makaronsi su verovatno jedan…

Evo zašto Bil Gejts kaže da je srećniji sada nego kada je imao 25 godina

Bil Gejts je nedavno odgovarao na pitanja korisnika društvene mreže Reddit, gde su pitanja obujhvatila različite teme. Sve je započelo…

Da li postoje slatkiši koji mogu biti od koristi deci u razvoju?

Svaki roditelj želi da njegovo dete bude zdravo, posebno u periodu koji je ključan za njegov rast i razvoj. Ipak,…