Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Muškarci, ovako možete da zaštitite prostatu

AUTOR: CityMagazine 18 Jan, 2019
Muškarci, ovako možete da zaštitite prostatu

Rak prostate jedna je od najvećih opasnosti po zdravlje muškaraca na globalnom nivou. Iako i dalje nije sigurno šta ga tačno izaziva, naučnici kažu da postoje načini da se opasnost od ovog oboljenja drastično smanji.

Činjenica je da ne postoji univerzalni lek protiv raka prostate i nešto što će garantovati da pojedinac nikada neće oboleti od njega. Međutim, istraživanja pokazuju da oni sa izvesnim stilom života imaju statistički značajno manje šanse za to. Ovo su saveti o čemu treba voditi računa.

Težina i fizička sprema

Budite uvek aktivni

Budite uvek aktivni

Mršaviji i atletski spremniji muškarci u manjoj su opasnosti od ove bolesti u odnosu na one sa viškom kilograma. Dobre vesti su da skidanjem nekoliko suvišnih kilograma i uvođenjem redovne fizičke aktivnosti ovaj rizik uvek može da se smanji. Nije baš jasno zbog čega mršaviji muškarci imaju manji rizik, ali jedno od rešenja je da je telo manje osetljivo na insulin kod viška kilograma, a sam insulin koji se ne apsorbuje može izazvati rast tumora.

Način ishrane

Povrće je uvek dobro

Povrće je uvek dobro

Dokaz za to da ishrana utiče na opasnost od ovog oboljenja su različite brojke za narode širom planete. U najvećoj opasnosti su oni koji unose veliku količinu mesa i mlečnih proizvoda u organizam. Iako se ne mora njih odreći u potpunosti, potreban je bogat unos voća i povrća, a to se posebno odnosi na soju i paradajz u svim oblicima. Na to sve treba dodati i balansirani unos žitarica, kako bi sveukupna ishrana bila raznovrsna.

Dosta seksa

Kad već doktori kažu da je zdravo...

Kad već doktori kažu da je zdravo…

Savet koji će delovati najprivlačnije muškarcima, a ujedno su ga potvrdili naučnici, jeste da treba da imaju što više seksa. Ono što konkretno pomaže u smanjivanju rizika od raka prostate je učestala frekvencija ejakulacije, bez obzira na način. Naučnici nemaju tačnu potvrdu zašto je to tako, a jedna od pretpostavki je da semena tečnost koja dugo stoji u organizmu može posle nekog vremena proći kroz izvesne promene koje je čine pomalo toksičnom za prostatu. Bez obzira da li je tako, muškarci sa većom frekvencijom ejakulacije imaju manji rizik od ovog oboljenja.