Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Nauka je otkrila zašto se gojimo kada smo besni

AUTOR: CityMagazine 16 Jul, 2019
Nauka je otkrila zašto se gojimo kada smo besni

Bes je mnogo više od lošeg raspoloženja i burne reakcije. Zvanično postoji tri vrste besa: pasivni, agresivni i asertivni. Svaki od njih ima svoje specifične manifestacije kao što su preterano rizično ponašanje, samokritičnost, pretnje drugima itd. To nam govori da bes nije toliko jednostavan koliko se čini i da njegove posledice mogu da budu mnogo gore od jedne svađe i upropašćene večeri. Šta biste tek rekli kada bismo vam otkrili da se zbog preteranog besa možete i ugojiti?

Naučno je dokazano da bes ne izaziva samo promene u našem emotivnom stanju, već i u hemijskim procesima u našem telu. Kada smo besni, u našem organizmu se luči adrenalin. To čini da budemo spremni na sve, ali isto tako izaziva stres.

Budući da krv rapidno dospeva iz naših unutrašnjih organa u mišiće, mi nismo u stanju da osetimo glad, ali je takav efekat samo kratkotrajan. Nakon što se nivo adrenalina spusti, osećamo potrebu da nadoknadimo izgubljenu energiju što dovodi do želje za hranom. U takvim situacijama, međutim, mi smo i dalje pod stresom pa uglavnom biramo hranu koja će nam pružiti brzo zadovoljstvo, ali nije nužno najbolja za nas, a često se i prejedemo.

Veoma je bitno pronaći način da se iskontrolišemo u ovakvim situacijama. Poželjno je da nam je kuća puna zdravijih namirnica, a da brzu hranu isključivo jedemo kad smo napolju. Tako nećemo doći u situaciju da nakon svađe sa partnerom ili članovima porodice (a to su najčešće svađe) preteramo u unosu nezdravih namirnica koje će svakako u dugom roku pogoršati i naše fizičko i mentalno zdravlje.