Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Nauka je otkrila zašto se gojimo kada smo besni

AUTOR: CityMagazine 16 Jul, 2019
Nauka je otkrila zašto se gojimo kada smo besni

Naučno je dokazano da bes ne izaziva samo promene u našem emotivnom stanju, već i u hemijskim procesima u našem telu. Kada smo besni, u našem organizmu se luči adrenalin. To čini da budemo spremni na sve, ali isto tako izaziva stres.

Budući da krv rapidno dospeva iz naših unutrašnjih organa u mišiće, mi nismo u stanju da osetimo glad, ali je takav efekat samo kratkotrajan. Nakon što se nivo adrenalina spusti, osećamo potrebu da nadoknadimo izgubljenu energiju što dovodi do želje za hranom. U takvim situacijama, međutim, mi smo i dalje pod stresom pa uglavnom biramo hranu koja će nam pružiti brzo zadovoljstvo, ali nije nužno najbolja za nas, a često se i prejedemo.

Veoma je bitno pronaći način da se iskontrolišemo u ovakvim situacijama. Poželjno je da nam je kuća puna zdravijih namirnica, a da brzu hranu isključivo jedemo kad smo napolju. Tako nećemo doći u situaciju da nakon svađe sa partnerom ili članovima porodice (a to su najčešće svađe) preteramo u unosu nezdravih namirnica koje će svakako u dugom roku pogoršati i naše fizičko i mentalno zdravlje.