Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ove delove tela ne čistite dovoljno

AUTOR: CityMagazine 28 May, 2019
Ove delove tela ne čistite dovoljno

Nije dovoljno samo da protrljate telo sapunom, već treba biti detaljniji prilikom pranja određenih delova tela radi otklanjanja potencijalno štetnih bakterija.

Evo koje delove tela često zanemarimo ili ne čistimo dovoljno:

Skalp

Naravno, redovno perete kosu, ali koliko pažnje posvećujete svom skalpu? Iako nije potrebno svakodnevno prati kosu, važno je svakodnevno trljati i masirati vlasište kako bi se izbeglo nakupljanje mrtvih ćelija kože, kojima se grinje i bakterije hrane. Dnevno masiranje vlasišta toplom vodom ne samo da povećava protok krvi, već pomaže da se ručno uklone mrtve ćelije koje mogu dovesti do pojave peruti, kao i svraba i crvene kože glave.

Ispod noktiju

Ruke redovno perete, ali sigurno se ne setite da očistite i područje ispod noktiju. Fekalne bakterije mogu da se kolonizuju u području ispod noktiju. Idealno rešenje je da toplom vodom natopite štapiće za uši i očistite predeo ispod noktiju.

Štapici za uši mogu biti dobri za čišćenje područja ispod noktiju

Štapici za uši mogu biti dobri za čišćenje područja ispod noktiju

Leđa

Nedovoljno pažnje se posvećuje se i leđima prilikom kupanja. Jeste da se ona svakako pokvase, ali trebalo bi odraditi i piling najmanje dva do tri puta nedeljno da biste smanjili rizik od razvoja infekcija kože i mekih tkiva.

Iza ušiju

Topla i uvučena površina ušne školjke puna je lojnih žlezda koje luče sebum. Sebum pruža idealno skrovište za bakterije, a ako se ne čisti svakodnevno, može početi da proizvodi i specifičan miris.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Zadnji deo vrata

Zadnji deo vrata je topao i često može biti vlažan, naročito ako imate dugu kosu ili ako često vežbate, što ga čini primamljivim za grinje i bakterije. Očistite ga svakodnevno blagim sapunom i toplom, vlažnom krpom ili sunđerom za kupanje.

Laktovi

Laktove često postavljate na prljave površine (pomislite na pultove, stolove, restoranske stolove) a da toga uopšte niste svesni. To može prouzrokovati suvu i naboranu kožu koja ume da bude podložna bakterijama, što dovodi do infekcije kože i mekih tkiva.