Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ove iznenađujuće stvari pogoršavaju alergije

AUTOR: CityMagazine 20 May, 2019

U nastavku otkrijte šest podmuklih krivaca koji vaše alergije samo dodatno otežavaju.

Vaša odeća

Polen lako može da se zaglavi u tkanini, i nakon dana provedenog napolju donosite ga u kuću, šireći ga na kauč, krevet i u trpezariju. Da biste zaustavili proliferaciju potencijalnih alergena, promenite odeću čim stignete kući i operite je u vrućoj vodi.

Određeno voće i povrće

Određeni sirovi proizvodi (kao što su jabuke, paradajz i celer) imaju protein na površini koji vaše telo može da pomeša sa polenom. To se naziva sindrom oralne alergije i može dovesti do neugodnih simptoma kao što su svrab grla i usta.

Jabuke imaju protein koji podseća na polen

Jabuke imaju protein koji podseća na polen

Stres

U slučaju da vam je potreban drugi razlog za odmaranje, istraživanja pokazuju da je stres loša vest za osobe koje pate od alergija. Studija sa Državnog univerziteta u Ohaju pratila je 179 osoba sa peludnom groznicom u periodu od 14 dana. Otkrili su da ispitanici koji su prijavili viši nivo stresa imaju češće alergijske reakcije.

Alkohol

Čaša vina može doneti više štete nego koristi. Iako sva pića deluju kao vazodilatatori (tj. proširuju krvne sudove, što može dovesti do curenja nosa), crveno vino je posebno problematično, jer je puno sulfata. (To su jedinjenja koja zapravo izazivaju alergijsku reakciju.)

Crveno vino ima dosta sulfata

Crveno vino ima dosta sulfata

Kontaktna sočiva

Odbacite sočiva i uzmite naočare tokom sezone alergija, kažu stručnjaci. Nošenje sočiva može dovesti do skupljanja polena u vašim očima, što može prouzrokovati iritacije. Ako ne želite da odustanete od sočiva, odlučite se za tvrđe umesto za mekše vrste čija propustljivost olakšava apsorpciju iritirajućih čestica iz vazduha.

Dim cigarete

Čak i ako niste pušač, vodite računa da se držite podalje od izvora dima, koji može pojačati simptome alergije.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Šest osobina dobrog hleba

Bez obzira da li svakodnevno uživate u dobrom sendviču ili niste preveliki ljubitelj hleba, nema razloga da ne znate razliku…

Šta je to „obrnuta dijeta“?

Većina dijeta radi po principu smanjenja unosa kalorija kako biste brzo izgubili kilograme. Ipak, kao što većina ljudi koji su…

Ovoliko kafa dnevno je štetno po zdravlje

Ako pijete svoju treću kafu i već ste se malo unervozili, ne brinite, imate mesta za još tri šoljice. Tako…

Pizza Bar, meni proleće-leto

Tradicionalno i inovativno, na obe lokacije, i vračarskoj i novobeogradskoj, Pizza Bar u svojim neobičnim i udobnim baštama, naravno i…