Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovi zdravstveni simptomi se kriju na vašem jeziku

AUTOR: CityMagazine 15 May, 2019
Ovi zdravstveni simptomi se kriju na vašem jeziku

Evo na koje promene treba obratiti pažnju:

Jarko crveni jezik

To može značiti da imate nedostatak nekog vitamina. Jarko crveni jezik može biti znak da vašem telu nedostaje gvožđe ili vitamin B12. Vitamin B12 i gvožđe su potrebni za zrele brazde na jeziku. Ako imate nedostatak tih vitamina, gubite te brazde, što može da učini da vaš jezik izgleda veoma glatko. Ako imate nedostatak vitamina, verovatno ćete primetiti i druge simptome kao što su umor, slabost, problemi ravnoteže, i poteškoće sa pamćenjem…

Braon ili crne naslage

To može da znači da ne posvećujete dovoljno pažnje oralnoj higijeni ili zdravlju jezika. Jezik prekriven tamnim maljama može delovati vrlo gadno, ali lekari se slažu da to nije razlog za veliku zabrinutost. Reč je o papilima, malim izbočinama na površini jezika, koje rastu tokom čitavog života. Papile se u normalnim okolnostima istroše žvakanjem i pijenjem, ali ponekad mogu i da se uvećaju, čime postaju idealno skladište za bakterije. Neretko promene i boju usled konzumacije hrane. To može uzrokovati poremećaje zadaha ili ukusa

Promene na jeziku mogu biti pokazatelji brojnih zdravstvenih problema

Promene na jeziku mogu biti pokazatelji brojnih zdravstvenih problema

Bele guste naslage

To bi moglo da znači da imate kandidu. Kvrgavi, belo obložen jezik može biti znak oralne infekcije uzrokovane prekomernom proizvodnjom kandide. Stanje je često povezano sa antibioticima. Vaš jezik je dom prirodnim bakterijama. Kada uzmete antibiotik, koji selektivno ubija bakterije, on može da dozvoli da kandida preuzme kontrolu.

Brazde

To bi moglo da znači da starite (da, čak i naši jezici pokazuju znakove starenja). Pukotine na jeziku su tipično bezopasne, ali mogu nastati problemi ako loša higijena zuba dovodi do infekcije unutar pukotina. Unutar tih pukotina može se razviti gljivična infekcija čiji simtomi su bol, loš zadah, a ponekad i peckanje.

Uporne crvene lezije

Crvene lezije ili mrlje koje ne mogu nestati mogu biti ozbiljna bolest jezika. Zato je bitno na vreme se obratiti lekaru.