Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovo su najbolji dušeci za leđa prema savetima eksperata

AUTOR: CityMagazine 07 Apr, 2019
Ovo su najbolji dušeci za leđa prema savetima eksperata

Ako vas bol u leđima budi noću, sigurno niste jedini sa tim problemom. Procenjuje se da će do 80 odsto ljudi doživeti bol u leđima u nekom trenutku svog života, prema Američkom udruženju kiropraktičara.

Međutim, postoje jednostavni trikovi uz pomoć kojih će vam život postati lepši, a leđa oslobođena bola dok spavate. Za početak, imati pravi jastuk za položaj u kom spavate je mala promena koja može dosta da vam pomogne. Najbolji jastuci za sprečavanje bolova u vratu i leđima u bočnim pragovima imaju udubljenje koje daje dodatnu visinu i strukturu jastuku kako bi pravilno podržali vaš vrat i kičmu tokom noći. Jastuci za spavanje za noge mogu pomoći i kod bolova u donjem delu leđa uzrokovanih spavanjem.

Ukoliko vam promena jastuka nije pomogla, onda pažnju treba usmeriti na dušek koji koristite.

Da li koristite dušek koji vam odgovara? (Foto: Unsplash)

Da li koristite dušek koji vam odgovara? (Foto: Unsplash)

Kada tražite dušek, prvo procenite svoj položaj za spavanje kako biste eventualno ublažili bol u leđima i razmislite o različitim tipovima dušeka. Nemojte odmah pretpostaviti da su kvalitetni dušeci nužno i vrlo skupi.

Možda je najbolji dušek za bol u donjem delu leđa onaj koji je srednje tvrd, tvrdi doktor Tanu Jei, kiropraktičar i klinički direktor klinike za sportsku medicinu u Torontu. Potreban vam je dušek koji će podržati gornji deo leđa i pritisnuti donji deo.

Previše mekan dušek će vam saviti kičmu, dok dušek koji je previše tvrd može nepotrebno pojačati bolove koje već imate, naročito ako imate više kilograma. Potreban vam je dušek koji je tvrd taman toliko da daje potporu leđima i drži ih u njihovom prirodnom položaju.