Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovoliko kafa dnevno je štetno po zdravlje

AUTOR: CityMagazine 18 May, 2019
Ovoliko kafa dnevno je štetno po zdravlje

Ako pijete svoju treću kafu i već ste se malo unervozili, ne brinite, imate mesta za još tri šoljice. Tako glasi zaključak nove naučne studije univerziteta Južne Australije koja je otkrila da je šest kafa dvevno maksimalna količina ovog napitka koja neće ostaviti negativne posledice po vaš organizam. Ako konzumirate više šolja od ove brojke, vreme je da pronađete neku drugu zdraviju alternativu kafi.

Autori studije su dr. Ang Žao i profesorka Elina Hiponen, oboje članovi Australijskog centra za zdravlje. Oni su želeli da otkriju kolika količina kofeina dovodi do rasta rizika od dobijanja srčanih oboljenja. Nakon analize podataka dobijenih na uzorku od čak 347.077 ljudi, došlo se do magičnog broja kafa, posle kojih bi trebalo prestati sa njihovom kozumacijom.

Kao što smo napomenuli u uvodu, radi se o šest šoljica kafe. Ispod tog dnevnog unosa, ne postoji veći rizik rasta krvnog pritiska, a sledstveno tome i verovatnoće pojave bolesti srca. Ako bi u dužem vremenskom periodu konzumirali više od šest kafa denvno, međutim, rizik dobijanja srčanih oboljenja bi porastao za 22%.

Za one koji su mislili da je tri ili četiri kafa dnevno previše ovo je svakako dobra vest. Sada mogu bez griže savesti da ispijaju svoj omiljeni napitak i uživaju u njegovom ukusu, ali i efektu na koncentraciju. Ljudi koji piju više od šest kafa, s druge strane, imaju dva izbora pred sobom: ili će da smanje svoju dnevnu dozu kofeina ili će da nastave po starom i pomire se sa činjenicom da tako potencijalno sebi skraćuju život.