Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Promene na mladežima koje ukazuju na probleme

AUTOR: CityMagazine 09 Sep, 2019

Redovan samopregled može vam pomoći da uočite sve što je sumnjivo, na vreme da dobijete stručnu pomoć i sprečite neke ozbiljne posledice. U nastavku vam navodimo sve moguće promene mladeža u ranoj fazi:

Asimetričnost

Ceo mladež treba da bude simetričan

Ceo mladež treba da bude simetričan

Asimetrija može biti znak da nešto nije u redu sa mladežom. Normalan mladež treba da bude simetričan, što znači da obe njegove polovine treba da izgledaju isto. One bi trebalo da se međusobno podudaraju u veličini, boji i obliku. Ako izvučete zamišljenu liniju po sredini mladeža, trebalo bi da vidite dva ista dela.

Ivice

Glatke i dobro definisane ivice su znak da je sve u redu

Glatke i dobro definisane ivice su znak da je sve u redu

Benigni mladeži obično imaju glatke i dobro definisane ivice, dok ćete kod zloćudnih verovatno videti nepravilne i neravne ivice.

Boja

Zdrav mladež na sebi treba da ima samo jednu boju

Zdrav mladež na sebi treba da ima samo jednu boju

Imati mnogo boja na mladežu može biti uznemirujući znak jer bi zdravi trebalo da budu jedne boje (obično smeđe). Ako se mladež sastoji od različitih nijansi smeđe, crne, crvene, bele ili plave, to je znak da treba da posetite dermatologa.

Veličina

6 milimetara je neka granica što se veličine mladeža tiče

6 milimetara je neka granica što se veličine mladeža tiče

Važno je obratiti pažnju na veličinu mladeža: ako je veći od 6 milimetara, to može biti znak upozorenja. Neki melanomi mogu biti manji od ovoga u ranoj fazi. Tako da je bolje obratiti pažnju na ostale znakove i ne donositi zaključke koji se zasnivaju samo na jednoj karakteristici.

Promene

Treba pratiti da li se i kako mladež vremenom menja

Treba pratiti da li se i kako mladež vremenom menja

Pazite na to kako se vaš mladež menja tokom vremena. U pitanju mogu biti razlike u veličini, obliku ili boji. Njegova se tekstura može promeniti kada se dobroćudni mladež pretvori u melanom. Ako primetite bilo kakve promene ili nove simptome kao što su bol, oteklina ili svrab, ne odlažite posetu lekaru.

#184 City Magazine // Početak

Izdvojeno za tebe

10 zanimljivih činjenica o spanaću

Zahvaljujući mornaru Popaju još od malih nogu smo naučili da je spanać zdrava namirnica koja nas čini snažnijim. To, međutim,…

Da, možete da smršate ako hodate samo 30 minuta dnevno – ali postoji jedna caka

Ako želite da smršate, ali nemate vremena ili energije za intenzivnije vežbanje, hodanje je odlično za početak. Uz aplikacije koje…

Napravite proslavu za kraj leta

Umesto da budete očajni što se leto bliži kraju, vi priredite proslavu koja će obeležiti ovo godišnje doba. U nastavku…

Coca-Cola sponzor Evropskog prvenstva u fudbalu 2020. godine

UEFA i Coca-Cola su objavile da su potpisale sporazum na osnovu kog će proizvođač napitaka postati zvanični sponzor bezalkoholnih napitaka…